Новото бъдеще:Роботи по света приготвят пици, забъркват салати и паста

Постъпва поръчка за паста и роботизирана ръка започва да действа в заведението "Roboeatz" в Рига. След пет минути готвене, горещия деликатес е готов.

Кафене в Рига, разположено под разпадащ се бетонен мост, е проектирано по такъв начин, че клиентите да могат да наблюдават робота при работа. То също има кът за сядане, въпреки че повечето клиенти предпочитат да вземат храна за вкъщи, тъй като са необходими ваксинационни сертификати, за да могат да се хранят на закрито в Латвия. Приложението Roboeatz позволява на клиентите да поръчват и плащат за ястието си, преди да го вземат от заведението.

„Храната имаше по-добър вкус, отколкото очаквах!“ каза клиентът Ивета Ратиника, учител и член на образователния съвет на латвийската столица.

Ратиника каза, че ще насърчи учениците да дойдат и да наблюдават роботизираната ръка в действие и смята, че може да има роботи, работещи в училищното кафене в рамките на „няколко години“.

Roboeatz е създаден през януари 2018 г. от Константин Корчомкинс и Янис Порукс, които ръководят веригата за бързо хранене "Woki Toki" в Латвия от 2009 г. Тяхната цел? Да революционизира индустрията за бързо хранене.

„Този ​​робот замества четири до шест човешки служители, намалявайки значително разходите за труд“, казва Порукс, който има опит в инженерството.

Но той подчерта, че въвеждането на такива роботи няма да повиши равнището на безработица.

"Роботът няма да замени хората с желание да имат кариера в ресторанти и кетъринг, да станат готвачи или да заемат други длъжности в хранителната индустрия. Роботът ще поеме онези нископлатени работни места, които повечето хора вече не искат", каза той.

Технологията за автоматизирана кухня набира интерес през последните години и това се ускорява от пандемията.

В новооткрито заведение за хранене в Париж клиентите могат да наблюдават как роботи сглобяват, пекат и опаковат пици със скорост до 80 на час.

В САЩ робот на име „Сали“, принадлежащ на стартъп компанията "Chowbotics", може да конструира салати, продавани чрез вендинг машина.

А за най-добър домашен лукс, базирана във Великобритания компания миналата година представи напълно роботизирана кухня, която ще върне на клиентите минимум 248 000 паунда (291 000 евро, 347 000 долара).

Дизайнерите на Roboeatz казват, че той е проектиран да поеме някои от задачите в приготвянето на храна, като същевременно подобрява безопасността на храните и елиминира риска от заразяване в претъпканите кухни.

По време на посещение от АФП тази седмица роботът беше програмиран да направи три различни ястия с тестени изделия. Създателите му казват, че може да бъде програмиран да прави стотици рецепти, като се вземат предвид любимите на собственика и хранителните алергии.

„Роботът всъщност създава минимални проблеми, просто го програмираме, за да прави това, от което се нуждаем“, каза Корчомкинс.

Съоснователите заявиха, че роботът ще се изплати най-много в рамките на две години.

„Средно в Европейския съюз един служител в кухнята струва на компания около 16 евро на час, което включва заплата, данъци, осигуровки, обучение и всичко останало“, казва Порукс. „Роботът не се нуждае от здравно осигуряване, децата му не могат да се разболеят, не ходи на почивка и не излиза в отпуск по майчинство, не се оплаква и не може да доведе Ковид от вкъщи на работа“, каза той.

Компанията има големи планове за разширяване с офиси за продажби в Канада и САЩ и технически екип в Рига за програмиране на роботите.

Технологията беше представена по-рано тази година на изложението за потребителска електроника в САЩ. Съоснователите заявиха, че не се притесняват от конкуренцията от подобни роботи, като тази за пица във Франция.

"Нашият робот е проектиран да изпълнява повече задачи, отколкото просто да прави пица. Нашата цел е да създадем робот, който да бъде полезен за много видове храни, кухни и ястия", каза Корчомкинс. „Да се ​​надяваме, че роботът в кухнята ще стане толкова популярен, колкото електрическите автомобили!“ /БГНЕС