В новооткрито заведение за хранене в Париж клиентите могат да наблюдават как роботи сглобяват, пекат и опаковат пици със скорост до 80 на час.
В САЩ робот на име „Сали“, принадлежащ на стартъп компанията "Chowbotics", може да конструира салати, продавани чрез вендинг машина.
А за най-добър домашен лукс, базирана във Великобритания компания миналата година представи напълно роботизирана кухня, която ще върне на клиентите минимум 248 000 паунда (291 000 евро, 347 000 долара).
Дизайнерите на Roboeatz казват, че той е проектиран да поеме някои от задачите в приготвянето на храна, като същевременно подобрява безопасността на храните и елиминира риска от заразяване в претъпканите кухни.
По време на посещение от АФП тази седмица роботът беше програмиран да направи три различни ястия с тестени изделия. Създателите му казват, че може да бъде програмиран да прави стотици рецепти, като се вземат предвид любимите на собственика и хранителните алергии.
„Роботът всъщност създава минимални проблеми, просто го програмираме, за да прави това, от което се нуждаем“, каза Корчомкинс.
Съоснователите заявиха, че роботът ще се изплати най-много в рамките на две години.
„Средно в Европейския съюз един служител в кухнята струва на компания около 16 евро на час, което включва заплата, данъци, осигуровки, обучение и всичко останало“, казва Порукс. „Роботът не се нуждае от здравно осигуряване, децата му не могат да се разболеят, не ходи на почивка и не излиза в отпуск по майчинство, не се оплаква и не може да доведе Ковид от вкъщи на работа“, каза той.
Компанията има големи планове за разширяване с офиси за продажби в Канада и САЩ и технически екип в Рига за програмиране на роботите.
Технологията беше представена по-рано тази година на изложението за потребителска електроника в САЩ. Съоснователите заявиха, че не се притесняват от конкуренцията от подобни роботи, като тази за пица във Франция.
"Нашият робот е проектиран да изпълнява повече задачи, отколкото просто да прави пица. Нашата цел е да създадем робот, който да бъде полезен за много видове храни, кухни и ястия", каза Корчомкинс. „Да се надяваме, че роботът в кухнята ще стане толкова популярен, колкото електрическите автомобили!“ /БГНЕС