Новият премиер на Малайзия положи клетва

Новият лидер на Малайзия Исмаил Сабри Якоб положи днес клетва след разпадането на предишното правителство, възстановявайки без избори водещата роля на своята скандална партия.

Якоб е вицепрезидент на Обединената малайска национална организация (UMNO), която е в основата на дълго управляваща коалиция, изгубила изборите заради скандал за подкуп от милиарди долари с Малайзийския държавен фонд (1MDB).

Той беше посочен за нов премиер в петък, дни след като предшественикът му се отказа след бурни 17 месеца на поста.

Кралят на Малайзия предпочете да назначи нов премиер въз основа на това, кой има мнозинство в парламента, вместо да свика избори. Опасенията му бяха, че гласуването може да влоши тежката епидемия от коронавирус.

Облечен в традиционно малайзийско облекло, Исмаил Сабри положи клетва пред краля на сложна церемония в националния дворец.

61-годишният Якоб заемаше поста на вицепремиер, когато UMNO беше партньор в последното правителство. През своята дълга политическа кариера е заемал и няколко други длъжности в кабинета, съобщава АФП.

След като обяви новия лидер, крал Абдула Султан Ахмад Шах, призова политическите опоненти да загърбят различията си и да се борят с огнището на коронавируса.

„Кралят се надява, че с назначаването на новия премиер политическите сътресения в страната ще бъдат разрешени бързо“, се казва в изявление на двореца.

Приоритетна задача на новото правителство, според анализатори, ще бъде излизането от социално-икономическата криза, в която затъна страната през последните месеци. Бившият премиер обяви н началото на юни локдаун на територията на цялата страна заради рязкото увеличаване на броя на заразените. Въпреки ограничителните мерки, новите случаи продължиха да нарастват, а в същото време средният и малкият бизнес претърпяха сериозни загуби.

Исмаил Сабри, освен сформирането на нов кабинет, вероятно ще трябва да свика специално заседание на парламента, на което да бъде гласуван вот на доверие на правителството. Това е условието, поставено от монарха, който призова политическите сили да се обединят с цел преодоляване на кризата. /БГНЕС

Куала Лумпур / Малайзия