Новият председател на ЕС търси съвместен отговор на ковид риска от Китай

Държавите от ЕС ще се срещнат следващата седмица, за да обсъдят съвместен отговор на пътниците от Китай заради експлозията на ковид случаите в страната, обяви Швеция, която е новият ротационен председател на ЕС.

„Швеция търси обща политика за целия ЕС, когато става въпрос за въвеждането на възможни ограничения за влизане“, се казва в изявление на шведското правителство. Стокхолм, който пое ротационното председателство на ЕС на 1 януари, съобщи, че е свикал за сряда, 4 януари, заседание на механизма за управление на кризи на Съвета (IPCR). „Важно е бързо да въведем необходимите мерки“, се казва в него.

Пекин внезапно сложи край на своята драконовска политика за „нулев ковид“. Това доведе до експлозия на инфекции в страната, което накара няколко държави-членки на ЕС да наложат ковид тестове на пътуващите от Китай – това са Франция, Италия и Испания. Макар Германия да заяви, че не вижда необходимост от налагане на рутинни тестове, тя търси координирана система за наблюдение на европейските летища. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) заяви в четвъртък, че систематичният скрининг на пътниците в момента е „неоправдан“. Центърът цитира нивото на имунитет в Европа и наличието на континента на същите варианти като в Китай.

Европейският клон на Съвета на международните летища заяви в събота, че налагането на ограничения за пътници от Китай не е „нито научно обосновано, нито е основано от наличието на риск“. Федерацията, която представлява повече от 500 летища в 55 европейски страни, каза, че идентифицирането на възможни нови варианти, които биха могли да се появят в Китай, може да бъде открито с геномно секвениране на анализ на отпадъчните води на летището, без да е необходимо да се тестват пътниците. /АФП