Нови две обвинения срещу лидера на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля

Председателят на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля Люпчо Георгиевски получи нови, две обвинения, от съда в града, предаде репортер на БГНЕС.

От получената призовка „в качеството му на обвиняем“, включително и като физическо лице, не става ясно какво престъпление е извършил Георгиевски. Призовката, която му бе връчена днес, е изготвена преди 8 дни от Основния съд в Битоля. Съдът задължава Люпчо Георгиевски да се яви лично и да получи обвинението на 4-ти април в съда. Ако той не се яви, ще „бъде принудително докаран в съда“, пише още в призовката.

"За мен случващото е демонстрация на пълно лицемерие от страна на властите в РС Македония. От една страна, ръководството на клуба получава покана за срещи в министерството на външните работи с цел намаляване на напрежението. Външният министър Буяр Османи разговаря с мен и твърди, че иска сваляне на напрежението, но от друга страна, същата тази държава използва всички възможни инструменти за репресии срещу нас. Това е пълен абсурд и лицемерие. Но, за съжаление, това е действителността, пред която са изправени всички македонските българи в страната“. Това каза Георгиевски пред БГНЕС по повод поредното обвинение срещу него.

Репортерът на БГНЕС припомня, че срещу клуба бе извършен вандалски акт през месец май миналата година, когато входната врата на клуба бе опожарена. Виновникът бе пуснат на свобода и до момента властите не са се разграничили от този престъпен акт.

В същото време срещу другия български клуб в Охрид имаше стрелба, а секретарят Християн Пендиков бе жестоко пребит. /БГНЕС