Ново злато за България, Мими Христова е номер 1 в Европа

Мими Христова спечели втора европейска титла в кариерата си. Във финала в категория до 65 килограма тя триумфира с 6:2 точки над Ирина Рингачи от Молдова шампионата по борба в Загреб.


Срещата започна отлично за българката, която се втурна яростно в атака и след по-малко от десет секунди борба поведе в резултата с 2:0 точки. Състезателката от Молдова успя да възстанови равенството 45 секунди преди края на първата част, но се умори и изцяло премина в отбранителни действия до края на частта. Рингачи повече минута и половина преди края, тъй като избута българката извън тепиха и поведе с 3:2 пункта.

Резултатът набъбна 4:2 в полза на молдовката след загубен протест от страна на старши треньора Петър Касабов. Девет секунди преди края Мими Христова спечели четири точки след загубен протест от страна на щаба на молдовката и спечели финала с 6:2 точки.

Преди това четирикратната европейска шампионка Биляна Дудова спечели бронзов медал. В малкия финал в категория до 62 килограма тя триумфира с 3:2 точки над Селви Илясоглу от Турция в среща с два обрата.

Бронзовата медалистка от Токио 2020 Евелина Никололова също се окичи с бронзово отличие. В категория в категория до 57 килограма тя се наложи над представителката на Франция Матилде Ривиер с 4:2 точки. /БГНЕС