Нов скандал в британския кабинет

Сър Гавин Уилямсън подаде оставка като правителствен министър след обвинения в тормоз, като заяви, че има за цел да се изчисти от "всякакви злоупотреби".

Той заяви, че "опровергава" начина, по който е било характеризирано "миналото му поведение".

В писмото си за оставка той заяви, че напуска правителството с "истинска тъга", но предложи на министър-председателя Риши Сунак своята "пълна и тотална подкрепа от задните редици".

В отговор Сунак заяви, че приема оставката "с голяма тъга" и благодари на сър Гавин за "личната му подкрепа и лоялност". "Вашият ангажимент към последователните консервативни правителства и партията през годините беше непоколебим".

Сър Гавин беше подложен на нарастващ натиск, след като в Sunday Times бяха публикувани серия от текстови съобщения с провокативни думи, изпратени от него до колежката му от торите Уенди Мортън.

Високопоставен държавен служител от правителството заяви пред "Гардиън", че сър Гавин ги е тормозил и им е казал да си "затварят устата".

Ан Милтън, която е работила като заместник-главен секретар на правителството между 2015 и 2017 г., заяви пред Channel 4 News, че поведението на сър Гавин е било "заплашително" и "сплашващо".

По-рано от Даунинг стрийт заявиха, че се стремят да установят фактите относно съобщените коментари до момента./БГНЕС, Би Би Си

Лондон / Великобритания