Нов протест в Скопие, познати скандирания срещу България

За петта поредна вечер в Скопие се провежда протест, организиран от ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски и проруската Левица на Димитър Апасиев срещу френското предложение за започване на преговори за членство в ЕС на РСМ, предаде репортер на БГНЕС.

Протестът започна в 19.00 часа местно време. Още в самото начало множеството започна да скандира срещу външния министър Буяр Османи, когото тълпата нарича "Бугар Османи". И тази вечер бяха раздавани плакати на демонстрантите с антибългарски и антиевропейски послания, включително и с вулгарни надписи.

Мицкоски и тази вечер лично дойде да се здрависа с организаторите на протеста. Малко след 20.00 часа протестиращите се отправиха към сградата на МВнР и парламента, където снощи се стигна до сблъсъци. При инцидента имаше няколко десетки ранени полицаи.
Тази вечер недалеч от Търговския център "Мавровка" се стигна до сблъсъци с група албански младежи, които хвърляха камъни и други предмети срещу демонстрантите. Бяха чути изстрели от огнестрелно оръжие. Все още не е ясно дали има пострадали при този инцидент.

Днес в Народното събрание в Скопие се проведоха и първите консултации с партийните лидери по отношение на френското предложение. От ВМРО-ДПМНЕ "поискаха 6 поправки" и призоваха за нови протести. /БГНЕС