Норвегия ликува със златото в смесената щафета на 4х6 км, България на 19-о място

Норвегия спечели олимпийското злато в първия старт от програмата на биатлона в Пекин, след като триумфира в щафетата на 4х6 км по изключително драматичен начин.

Йоханес Тингнес Бьо (л) изпревари конкуренцията в самия край.

Норвежците, в състав Марте Олсбу Рьойзеланд, Тирил Екхоф, Тарей Бьо и Йоханес Тингнес Бьо, изпревари в самия край след страхотно каране на Тингнес Бьо щафетите на Франция и Руския олимпийски комитет. Французите, в състав Ане Шевалие-Буше, Джулия Симон, Емилиен Жаклен и Кентен Фийон Майе, които бяха действащи олимпийски шампиони в дисциплината от Игрите в Пьонг Чанг преди четири години, останаха със среброто на +0.9 секунди от норвежците.

Руският олимпийски комитет, в състав Юлияна Нигматулина, Кристина Резцова, Александър Логинов и Едуард Латипов се задоволиха с бронза, завършвайки на +1.5 сек от шампионите. Норвегия си върна олимпийското злато, след като остана на второ място в Пьонг Чанг, а през 2014 триумфира пред Чехия и Италия. Топ 10 допълниха щафетите на Швеция, Германия, Беларус, САЩ, Швейцария, Италия, която спечели бронза на последните зимни игри, и Австрия.

Българската щафета, в състав Милена Тодорова, Мария Здравкова, Владимир Илиев и Димитър Герджиков, се нареди на предпоследното 19-о място от 20 тима. Тодорова, която стартира на първи пост, направи две грешки от позиция легнал и четири от прав, докато Здравкова, заменила Даниела Кадева, се отчете с една грешка от легнал и пет от прав. /БГНЕС