Нори и Бадоса триумфираха на Индиан Уелс при мъжете и жените

Камерън Нори спечели титлата на силния тенис турнир от сериите Мастърс 1000 в Индиан Уелс, Калифорния, след като надви в спора за трофея Николоз Басилашвили след обрат с 3-6, 6-4, 6-1 за около един час и 50 минути игра.

Камерън Нори.

Британецът, който на полуфиналите в надпреварата елиминира първата ни ракета Григор Димитров, достигна първи до пробив в третия гейм на откриващия сет. От 3-1 в полза на Нори обаче, грузинският му опонент записа пет безответни гейма на сметката си, за да дръпне в частите и да се доближи на сет от най-голямата титла в кариерата си. Във втория ролите се размениха и този път Басилашвили бе този, който удари първи след брейк в третия гейм.

Той обаче бе моментално върнат от британеца, който изчака своя миг и след пробив в десетия гейм вкара срещата в решителна трета част. Там Нори бе категоричен, давайки само един гейм на опонента за първата си титла от Мастърс 1000 в кариерата. 26-годишният тенисист направи 13 уинъра по-малко от съперника във финала – 10 срещу 23, но и цели 21 непредизвикани грешки по-малко от грузинеца – 23 на 44.

Нори, който ще стане първа ракета на Великобритания в понеделник, изпреварвайки Даниел Еванс, ще се изкачи до рекордното в кариерата си 17-о място в световната ранглиста, продължавайки страхотния си сезон – той има шест изиграни финала през 2021, като това е втората му титла след тази в Лос Кабос, Мексико, отново на твърди кортове. Британецът остава и с шансове за влизане във Финалите на осемте най-добри в Торино. Басилашвили също продължи силния си сезон въпреки загубата – той остава с пет титли в кариерата, като по-рано през годината триумфира в Доха и Мюнхен.

Паула Бадоса триумфира в Индиан Уелс за най-голямата титла в кариерата си, след като сломи съпротивата на Виктория Азаренка във финала на надпреварата след 7-6 (5), 2-6, 7-6 (2) в над тричасова битка в калифорнийската пустиня.

Паула Бадоса.

Испанката, която играеше в най-големия финал в кариерата си, на два пъти повеждаше с пробив в откриващата част, но и два пъти по-опитната в такива мачове беларускиня ги връщаше. Стигна се до тайбрек, в който Бадоса дръпна с 4-0, но Азаренка отново я настигна. Все пак, 13-та в света реализира първия си сетбол и поведе в сетовете. Във втората част представителката на Беларус бе категорична, правейки три пробива за крайното 6-2.

Решителният сет бе идентичен на първия – изпълнен с изключителна драма. Първо, Бадоса поведе с пробив за 2-0, който бе моментално върнат от Азаренка. След това беларускинята се показа напред в резултата при 5-4, но се пропука, сервирайки за титлата. В крайна сметка се стигна до нов тайбрек, където отново Бадоса бе по-съобразителна и така се поздрави с престижния трофей.

За испанката това бе втора титла през 2021 след тази в Белград през май. Шампионката от 2009 в Индиан Уелс Азаренка не успя да прибави нов голям трофей към колекцията си, като последната й титла при дамите датира от август 2020 в Синсинати. /БГНЕС