Нора Джеруто ликува на 3000 м стийпълчейс, злато за Китай в женското хвърляне на диск

Родената в Кения Нора Джеруто спечели злато за Казахстан във финала на 3000 м стийпълчейс на Световното първенство по лека атлетика в Юджийн, докато китайката Бин Фън записа лично постижение, за да триумфира с титлата във хвърлянето на диск. Докато петия ден на „Хейуърд Фийлд“ включваше само два финала, южноафриканците Кастер Семеня и Уейд ван Никерк бягаха в серии и полуфинали, заедно със звездите на 400 м с препятствия Сидни МакЛафлин и Далайла Мухамад.

Нора Джеруто.

Джеруто даде третото най-бързо време в историята и рекорд на шампионата от 8 мин 53.02 сек за триумф в дисциплината, като етиопката Верквуха Гетачев се поздрави със среброто с национален рекорд от 8:54.61. Друга представителка на Етиопия – Мекидес Абебе, се възползва от грешката на родената в Кения бахрейнка Уинфред Мутиле Яви на последното водно препятствие, за да грабне бронза (8:56.08).

Битката в женското хвърляне на диск беше приключила на практика след първите опити, след като Фън хвърли 69.12 м, като подобри с над три метра предишния си върхов резултат от точно 66 м, поставен в Пекин през април. Хърватката Сандра Петкович, двукратна олимпийска шампионка и двукратна златна медалистка от световни първенства, спечели среброто с 68.45 м. Представителката на домакините Валари Олман, която стана олимпийска шампионка в Токио миналата година, взе бронза с 68.30.

Първата поява на Семеня на световно първенство от пет години насам не бе увенчана с успех, след като южноафриканката не успя да се класира за финала на 5000 м за жени. Двукратната олимпийска шампионка финишира 13-а в първата от две серии за 15:46.12, с повече от 45 сек от 15-то и последно квалификационно място. С най-добро време в сериите се отчете етиопката Гудаф Цегай – 14:52.64 – тя спечели сребро на 1500 м.

Съотборникът на Семеня Уейд ван Никерк се класира за финала на 400 м за мъже, след като финишира втори в своя полуфинал за 44.75 сек. Ван Никерк постави световен рекорд от 43.03 сек, когато грабна олимпийското злато в Рио през 2016, но след това получи тежка контузия на коляното, която го държа извън трасето за три години. Майкъл Норман даде най-добро време в квалификациите, като финалът в дисциплината се чака с огромен интерес.

Сидни МакЛафлин подчерта статута си на фаворитка за ново злато след това на Игрите в Токио в 400-те м с препятствия, като отново ще се изправи в горещ сблъсък със съотборничката си в тима на САЩ и действаща световна шампионка в дисциплината Далайла Мухамад. Имаше и лоши новини за щафетата на 4х100 м за мъже на домакините, след като световният шампион на 100 м Фред Кърли отпадна поради лека контузия на бедрото в полуфиналите на 200 м – травма, която му попречи да прогресира до финала.

Валари Олман (л), Бин Фън (ц) и Сандра Петкович (д).

В седмия ден от Световното първенство ще има нови два финала. В 05:35 часа българско време ще бъдат разпределени медалите на 200 м за жени, а 15 минути по-късно стартира и финалът в дисциплината при мъжете. /БГНЕС