Нойер: ФИФА се опита да ни запуши устите, но няма да ни отнеме гласа

"Може да ни отнемат лентите, но никога няма да ни отнемат гласовете. Ние подкрепяме човешките права. Това искахме да покажем. Може и ФИФА да ни заглуши по отношение на капитанската лента, но винаги ще защитаваме нашите ценности". Това обяви капитанът на Германия Мануел Нойер относно протеста на Германия преди началото на мача с Япония в сряда.

Съдията на мача специално провери лентата на Нойер

След заплаха за санкции от ФИФА няколко европейски отбора се отказаха от идеята да носят капитанска лента с цветовете на дъгата по време на мачовете си от Световното първенство в Катар, но преди началото на двубоя с Япония играчите на Германия запушиха демонстративно устите си. Това се случи пред президента на ФИФА Джани Инфантино, който бе на трибуните, а до него седеше вътрешния министър на Германия Нанси Фазер, която бе с лента "One Love" на ръката.

Нойер разкри, че идеята за протеста е дошла от играчите в отбора. "Искахме да направим нещо и се чудехме какво може да е. Искахме да изпратим сигнал". Едновременно с действията на играчите на Бундестима, Германската футболна федерация публикува съобщение в Туитър: "С капитанската лента искахме да покажем ценностите, които поддържаме в националния отбор - разнообразие и уважение. Това не е политическа позиция, човешките права не подлежат на преговори. Това би трябвало да е очевидно, но за съжаление все още не е. Като ни забраняват лентата, от ФИФА ни запушват устите. Нашата позиция не се променя".

По-рано през деня министър Фазер разкритикува Катар, че в друг мач е било забранено на германски фен да влезе на стадиона с лента с цветовете на дъгата. "Това не съвпада с моето разбиране за гаранциите за сигурност, които получих от вътрешния министър на Катар. Сигурността трябва да се отнася до всички. Много съм разочарована", каза тя. /БГНЕС