Ню Йорк избра бивш полицай за свой кмет

Бившият полицай Ерик Адамс беше избран за следващ кмет на Ню Йорк и ще стане едва вторият афроамериканец, който ще ръководи най-големия град в Съединените щати.

Американските телевизионни мрежи - включително NBC и CBS, обявиха за победител в надпреварата 61-годишния центрист демократ малко след затварянето на избирателните секции в 21:00 часа местно време.

Адамс беше явен фаворит пред съперника си републиканец Къртис Слива в бастиона на либерално гласуващите граждани, където регистрираните демократи превъзхождат републиканците със седем към едно.

Ранните неофициални резултати, публикувани от Изборния съвет на Ню Йорк предполагат, че Адамс ще спечели повече от 70% от гласовете.

Да бъдеш кмет на Ню Йорк често се описва като най-трудната работа в Съединените щати след тази на президента.

Победата на Адамс е забележителен скок в кариерата на някой, който е роден в бедност в Бруклин и е работил за банда като тийнейджър, преди побой от полицейски служители да го подтикне да стане полицай и да реформира NYPD отвътре.

Адамс ще наследи непопулярния Бил де Блазио, чийто втори и последен мандат изтича на 31 декември.

Като кмет на повече от осем милиона души, той ще управлява най-големия общински бюджет в САЩ и най-големите полицейска и обществена училищна системи.

Адамс ще бъде натоварен със задачата да ръководи икономическото възстановяване на града след пандемията, която уби повече от 34 000 жители и затвори стотици хиляди бизнеси.

Той обеща да се справи със социалното неравенство и да реформира образователната система.

Адамс ще трябва да се бори с липсата на жилища на достъпни цени, насилието в прословутия затвор на остров Райкърс и ефектите от по-екстремните метеорологични явления върху скърцащата инфраструктура на Ню Йорк.

Той се противопоставя на намаляването на бюджета на полицията и не е привърженик на налагането на по-високи данъци за богатите нюйоркчани, което го поставя в противоречие с американската левица. /АФП