Нинова: Вместо да се пазарим за трети мандат, нека да постигнем съгласие за актуализацията на бюджета

Нашата позиция винаги е била да се спазват законите на страната. Няма да погазим конституцията и да поставим президента в неловката ситуация партиите да му налагат на кого да връчи третия мандат. Затова БСП предлагаме спокойствие и търпение до петък и да изчакаме решението на президента. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Нито веднъж не сме си позволили да му даваме решения. Ще изчакаме търпеливо петък. Ако мандатът бъде връчен на нас, ще започнем разговори с партиите. Първата ни задача ще е да излъчим премиер в 7дневен срок, да подготвим приоритети и да разговаряме по персоналния състав, каза Нинова.

Второ, докато чакаме третия мандат има въпроси, които не могат да чакат, добави лидерът на БСП. Тя предложи 4 партии да излъчат икономисти, финансисти и специалисти по социална политика и до петък да постигнат съгласие как да актуализират бюджета. Вместо да се пазарим при кого да отиде третият мандат, нека 4 партии да постигнем съгласие за актуализацията на бюджета, като се обърне внимание на парите за пенсии, COVID-19, средства за МВР и МО за опазване на границата, разясни Нинова. Мнозинство по актуализация на бюджета ще е добър знак, че ще можем да постигнем мнозинство за правителство. Ако до петък не успеем да имаме такова мнозинство, ще продължим разговорите. Това предложение ще го направим в сряда в парламента. Нека да съставим мнозинство за актуализация на бюджета, която е наложителна, призова още Нинова. /БГНЕС