Нинова: Ще има компенсации за бизнеса, ще защитим домакинствата

Ще има компенсации на бизнеса за високите цени на електроенергията. Привърженик съм на мораториума, но той трябва да върви с компенсирането на ЕРП-та и на ЕСО. Това заяви министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

„Бизнесът настоява за ¾ компенсация от цената, която е плащал до момента. Ще има компенсации, но те ще бъдат съгласувани с останалите министерства през следващите един-два дни“, уточни министърът.

Тя очерта четири приоритета. Първият е да бъдат защитени домакинствата. Вторият, да бъдат подпомогнати фирмите. Третият, да се помогне на ЕРП-та и ЕСО. Четвъртият, да се увеличат доходите.

Единият от начините за компенсиране е натрупаните свръхпечалби в производителите и търговците на ток да бъдат използвани за тази цел.

„Това е практика, която се използва в някои европейски страни. Тези свръхпечалби са взети от икономиката и домакинствата. Справедливо е част от тези пари да бъдат върнати на хората и фирмите Това може да стане през увеличаване на дивидента на държавата“, каза министър Нинова по БНТ.

Тя заяви, че БСП са били привърженици на намаляването на ДДС от 20 на 9% за енергоносителите, но това не се е приело от коалиционните партньори по време на преговорите. „Това е една добра европейска мярка“, коментира министърът.

Според нея времето, в което действа мораториума, трябва да бъде използвано, за да се извършат промени в Закона за енергетиката, в нормативните актове на КЕВР, за да се намалят разходите и от тук цената на електроенергията. Нинова заяви, че ще има промени в персоналния състав на КЕВР. Тя уточни, че става дума за тези лица, на които е изтекъл мандата.

Изграждането на газовата връзка с Гърция е едно от възможните решения за намаляване на цените на енергоносителите, но не единственото. Нинова смята, че срещата на Кирил Петков с Кириакос Мицотакис ще даде тласък за по-бързото изграждане на връзката.

Нинова обяви, че е леко шокирана от това, което е заварила при язовирите.

„494 язовира бяха прехвърлени от общините на държавата. 305 от тях са все още в процедура на прехвърляне. Голям административен хаос. На 13 юли 2018 г. Министерството на икономиката взема решение за спешен ремонт на 93 язовири, отпуснати са 500 милиона лева. Ремонтирани са само 10 от тях. ДНСК ни предостави доклад, според който и тези 10 язовири са ремонтирани незаконно. Отпуснатите пари не са изхарчени за целта, за която са отпуснати“, каза министърът на икономиката и индустрията.

Тя заяви, че влага много емоция в темата язовири, защото е видяла как 4-метрова вълна отнася животи и имоти на хората в Мизия преди няколко години. „Трябва да направим така, че нито едно село или град да бъде отнесено от водната стихия“, подчерта Нинова.

На въпрос дали обмисля въвеждането на Зелен сертификат за служителите в министерството, както вече беше направено от МОН, тя заяви, че тази тема не е обсъждана. /БГНЕС