Нинова пред Радев: БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ и ПП

След една предизвикателна и оспорвана кампания БСП успя да съхрани своето присъствие в парламента, и това беше много важно, защото в НС трябва да има партии с богат парламентарен опит. И най-вече с готовност да търсят диалога и компромисите, както доказа вашето участие в последното редовно правителство.

С тези думи президентът Румен Радев се обърна към лидера на БСП Корнелия Нинова по време на консултациите за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Задачите в новия парламент са много: излъчване на мнозинство с ясни приоритети и ясна законодателна дейност. Има редица важни закони, неприети още в предишни парламенти, които определят бъдещето развитие на България и чакат своето приемане в този парламент. Ние искаме да имаме стабилно европейско бъдеще. Важно е и приемането на закона за Бюджета.

Бих искал да чуя виждането ви за това каква е успешната формула за съставяне на правителство в тази сложна политическа ситуация, докъде е компромиса, докъде са разговорите с другите партии, и какъв компромис бихте направили вие? Със законите излязоха вече първите политически сили, кои от тях сте склонни да подкрепите, и как виждате параметрите в бюджета? Как виждате отстояването на покупателната способност на хората в инфлацията, но и осигуряването на дългосрочната стабилност на страната, попита още Радев.

„За нас има четири важни и спешни въпроса за решаване – борба с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства, намаляващи цени. Вторият са мерките по ПВУ, третият – съдебна реформа, четвъртият – приемането ни в Шенген. И четирите приоритета ще станат само чрез приемането на бюджет. Беше грешка, че не внесохте бюджет миналата година, защото сега щяхме да имаме спокойствие. Сега има две решения – формиране на трайно мнозинство, редовно правителство, което да сформира бюджет, ако това не се случи, очакваме внесен бюджет от служебния кабинет. Няма да подкрепим обаче предложение за увеличение на данъци, замразяване на данъци, отнемане на социални придобивки и липса на подпомагане на малкия и средния бизнес. Не е приемлив спешен 3% дефицит за влизане в Еврозоната", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За нас има четири важни и спешни въпроса за решаване в парламента - първият е борба с инфлацията, увеличаване на доходите, борба с бедността и нарастващите неравенства, намаляване на цените. Вторият приоритет са законите по ПВУ. Третият е съдебна реформа, която да доведе до най-накрая до справедливост, а четвъртият е усилия за присъединяване на България в Шенген. И четирите теми са възможни единствено през приемане на Бюджет.

Беше грешка, че миналата година не внесохте Бюджет и не го приехме, защото сега бяхме да имаме спокойствие. Ние тогава настоявахме за това, но това е минало. В момента има две решения - да се формира трайно мнозинство, което да си направи Бюджет, и да си определи политиките в него, и да го изпълнява. Това би бил по-правилния и лесния път. Но ако това не се случи, очакваме служебният кабинет да внесе Бюджет. Ние нямаме информация какво сте заложили. Ще изчакаме да видим какво ще внесе служебния кабинет, добави лидерът на БСП.

“По бюджетната политика имаме принципни позиции независимо кой представлява - служебен или редовен кабинет. Няма да подкрепим предложения за увеличаване на данъци, замразяване на доходи, отнемане социални придобивки и икономически стимули върху малкия и средни щя бизнес.”

Нинова подчерта, че запазването на 3% само, за да влезем в Еврозоната, според партията, в момента не е наложително. “Българските семейства и домакинства не са готови за Еврозоната”, категорична е тя.

Лидерът на БСП уточни, че сформиралото се мнозинство между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са се обединили около законодателна програма, в която има включени редица законопроекти.

“Това представлява списък от заглавия, някой закони нямат съдържание, те тепърва трябва да се пишат. Тези закони нямат никаква финансова обосновка така заложени. Ние категорично няма да подкрепим Заклна за борба с домашното насилие, където виждаме вкарване на дженфър идеология.”, посочи тя и напомни, че те също внасят своя законодателна програма. Тя посочи, че няма да допуснат срив във финансите на страната.

“Изненадващо крайно антагонистични, двете партии, намериха начин да се съберат, това е тяхна воля. Ако бъдем поканени или когато бъдем поканени от някой от двата мандатоносителя ще проведем вътрешно-партийно допитване. Първостепенно е да се реши политическата криза”, категорична е Нинова.

Лидерът на БСП подчерта, че партията е показала и диалогичност и баланс.

“Що се отнася за времевия график - виждаме го 4 години. Както прецените връчвайте мандатите.”, каза Нинова и уточни, че в Конституцията е записано, че процедурата има определени срокове и тя не може да бъде разтегляна безкрайно във времето.

“Целите, които трябва да си поставим - дългоработещ парламент, редовен кабинет, добър Бюджет и да приемем законите важни за хората”, подчерта Нинова.

А на излизане от срещата при президента Нинова още веднъж потвърди позицията си, че БСП няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ.

„Ние не бихме подкрепили правителство на ГЕРБ с ПП. Ако ни се предложи на нас участие, ще проведем вътрешнопартийно допитване. Изключително нестабилно и непредсказуемо е правителство на малцинството. Такова правителство с плаващи мнозинства означава несигурност и непредвидимост. Който и да поиска наша подкрепа за правителство ще изчака да си направим вътрешнопартийно допитване. Тези консултации не са с цел да се сформира редовно правителство – те са формалност, в която още веднъж чувате какво мислят партиите – те са с цел приемане на бюджет, закони и т.н.", каза още Нинова./БГНЕС