Нинова: Оставка и съставяне на служебен кабинет

Най-необходимият вариант за България е оставка на правителството и съставяне на служебен кабинет. Това недоволство, което излезе на улицата и се трупа с години, иска промяна. Всички останали варианти са опит да се потуши недоволството на хората. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по бТВ.

Корнелия Нинова - лидер на БСП

Нинова посочи, че за пръв път чрез вота на недоверие БСП ще представи как действа завършения модел на корупция у нас. „Корупцията започва още от законодателството, с приемането на лобистки закони. След това идва институционалната рамка. Институциите са подчинени на този корупционен модел. След това са хората – непрофесионалистите, но партийно верни, готови да изпълняват поръчки. Накрая е чувството за безнаказаност, няма наказани, няма отговорни“, каза тя.

Нинова заяви, че реакцията на премиера, който отстранява виновните, всъщност е част о този корупционен модел. „Нещо променили се с отстраняването на хората. Няма институции, няма разделение на властите, нищо не се променя“, каза лидерът на БСП.

На въпрос коя е най-голямата корупция за нея, Нинова отговори така: „Много са примерите на корупция. Аз съм изключително гневна при обработката на боклуците. Тази красива природа и държава да я превърнеш в сметището на Европа, което на всичкото отгоре е и вредно за здравето на хората. Това е най-голямата корупция за мен“.

На въпрос дали искат оставката само на правителството, а не на главния прокурор, Нинова заяви, че се е създало погрешно впечатление.

„Мисля, че изразихме подкрепа и за двете. И за оставка на премиера, и за оставка на главния прокурор“, заяви Нинова. Като мотив за това тя посочи, действията на прокуратурата – нахлуването на сградата на Президентството. „Това е посегателство срещу закона, ненужна показност, изглеждаше като наказателна акция. Ако имаше съмнение за престъпления, трябваше да се следва нормалния път. Останах с впечатление, че прокуратурата взема страна и действа политически“, добави лидерът на БСП.

Тя заяви, че категорично защитава протестите и участва в тях.

„Днес се води война с паралелната държава и задкулисието, нашата партия е води от години. Самочувствието може да ми го дадат хората, а това ще се случи на изборите за партиен лидер на 12 септември“, каза Нинова. /БГНЕС