Нинова: НС на БСП одобри управленската програма, ако трети мандат дойде при нас - ще положим усилия

Ако бъде осигурена подкрепа, Националният съвет на БСП реши — одобрява програмата за правителство, която вчера изготвихме с партньорите от „Продължаваме промяната” и „Демократична България”. Това съобщи лидерът на БСП и вицепремиер и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Нинова уточни, че от БСП са удовлетворени от управленската програма, най-вече заради силния ѝ социален пакет.

Лидерът на БСП уточни, че в управленската програма са включени безплатните лекарства и учебници за деца, увеличаване на вдовишката надбавка за пенсионерите, продължаване на политиката за преизчисляване на пенсиите, целият пакет за подкрепа на млади хора, деца и семейства.

„Имаме предвид подкрепата на българската икономика с продължаване на компенсиране на цената на енергията, въвеждането на патентен данък за микро и малки предприятия", каза още тя.

Нинова заяви, че в програмата е заложено и предложението на БСП да се положат дипломатически усилия за нормализиране на диалога между България и Руската федерация с оглед българския национален интерес.

„Очакваме мандатоносителят „Продължаваме промяната” да проведе докрай разговорите за подкрепа на правителство и да гарантира 121 депутати най-малко”, каза тя.

Нинова подчерта, че ако не осигурят тази подкрепа, утре няма да бъде внесен проектокабинет.

Лидерът на БСП подчерта още, че ако първият мандат не се осъществи и третият им бъде връчен от президента, левицата ще положи всички усилия за водене на преговори за съставяне на редовен кабинет.

По думите ѝ основната и главна цел е да има редовно правителство и работещ парламент, който да гарантира стабилност на държавата и сигурност на семействата в следващите трудни месеци. /БГНЕС