Нинова: Меморандумът е признание, че сглобката съществува, за да се делят постове

"Това е меморандум на позора на ПП-ДБ", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в парламента, предаде репортер на БГНЕС.


"Партиите, които щяха да изчегъртват ГЕРБ, сега предлагат на власт същия модел, и на Борисов - 50% от държавата", смята Нинова. Тя коментира, че меморандумът е признание, че сглобката съществува, за да си раздели постовете.

"На трето място, това е много звучен шамар за Бойко Борисов. Ако ГЕРБ седнат на преговори, то той (Борисов - бел. ред.) се поставя на колене пред ПП-ДБ", допълни Корнелия Нинова.

БГНЕС припомня, че ПП-ДБ предложиха меморандум на ГЕРБ-СДС, според който назначенията в регулаторите трябва да бъдат разпределени поравно между двете коалиции, смяна на службите трябва да бъде направена, ротацията през март да се направи огледално, тоест постът външен министър да се поеме от акад. Николай Денков, а Мария Габриел да стане премиер, както и да бъде осъществена съдебната реформа.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира меморандума с думите, че външното министерство трябва да бъде оглавено от ГЕРБ, че меморандумът е позорен и, че според него за "ПП-ДБ избори 2 в 1 са логичен завършек на некоалицията".

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски също се обяви против предложението на ПП-ДБ. /БГНЕС