Нинова: Хората плащат за некомпетентност и корупция на управляващите

„Въвеждането на тол системата е поредният провал на правителството на Борисов". Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Знаете какво напрежение има в цялата страна и това е една нова криза, сега в транспорта. Протестират хората не само от населените места около София, но и в Пловдив, Русе и други областни центрове. Внесохме искане утре министър-председателят Борисов да се яви в парламента и да отговори на въпросите на притеснените хора. Причината да се стигне дотук е некомпетентност, икономически интереси и корупция, за които сега трябва да плащат хората с ниски доходи от джоба си”, каза лидерът на левицата.

Тя изтъкна фактите към настоящия момент, които са, че има решение на Министерския съвет, което е определило пътищата, за които трябва да се плащат винетки – и по думите й не става дума за решение нито на г-жа Аврамова, нито на АПИ. „АПИ изпълняват това решение и слагат рамки, камери по пътищата, започват да снимат и глобяват за неизпълнение на решението на МС. Хората излизат на протести. Вместо да отмени това решение на Министерския съвет, Борисов изпраща директора на АПИ като глашатай по села и градове, за да убеждава хората да не изпълняват решението на МС”, поясни още председателят на левицата.

Тя подчерта, че това е абсурдна ситуация: „Пътят, по който трябва да се действа, е да се отмени решението на Министерския съвет, но оттук следва нов проблем – кой ще поеме разходите за тези отсечки? Вижда се, че управляващите отново се опитват да прехвърлят отговорността на общините. Но общините нямат предвиден бюджет за това – хаосът ще се увеличава. Ние предупреждаваме от 6 месеца и предлагаме алтернативни решения”.

Корнелия Нинова бе категорична, че не е необходимо трето поред изслушване на министър Аврамова. „Един е отговорен за създаденото положението, един е подписал решенията на МС, това е министър-председателят Борисов. Настояваме той да дойде на изслушване в парламента утре”, заключи Нинова. /БГНЕС