Нинова: Форсмажорът не е хрумка на БСП

Предложението за форсмажор не е хрумка на БСП, инициативата дойде от българките фирми. Целта е да ги защитим, да не фалират и да не освобождават хора от работа. Това каза пред бТВ вицепремиерът и министър на индустрията Корнелия Нинова.

В събота министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер каза във Велико Търново, че предложението на бизнеса за форсмажор не е обсъждано на коалиционен съвет, но освен партия „Продължаваме промяната“, и коалиционните партньори не подкрепят идеята.

Нинова представи документи, които показват, че идеята е съгласувана с МВнР, Министерството на правосъдието, Министерство на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на околната среда – всички без забележки.

Това не само е обсъдено, а подписано и доказано от колегите, каза Нинова и допълни, че такова писмо е изпратено и до Министерството на иновациите, но от там все още няма отговор.

Но в сряда, когато го обявих публично, нямахме нито един отказ до този момента, допълни Нинова.

Ако наистина нагласите са, че не бива да го въвеждаме, ще го обсъдя с колегите. Ако не са съгласни, да си оттеглят подписите от тези писма. Дано след няколко месеца, като започнат да фалират фирми по тази причина, а не по някакви други, да не се сетим за този разговор със закъснение, каза министърът на икономиката.

Нинова коментира ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в четвъртък вечер и задържането на Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова.

Смятам, че прокуратурата трябваше да образува досъдебно производство и да започне събиране на доказателства, след което в двумесечен срок да излезе пред обществото и да заяви – събрахме достатъчно доказателства или не събрахме достатъчно доказателства, прекратяваме делото.

Нинова каза, че живеем в правова държава, но от всички нас зависи това да е така и да продължава да е така.

Тази битката между МВР и прокуратура е вредна, изобщо за чувството за справедливост, което хората искат да усетят. Докато МВР и прокуратура мерят кой какви доказателства е събрал-несъбрал няма да има справедливост, е нейното мнение.

Според нея прокуратурата отдавна е можела да образувала досъдебно производство по доклада АДФИ, по свидетелски показания, да си е провела процеса по събиране на доказателства и да е дала яснота на обществото – има престъпление, няма престъпление.

Вицепремиерът каза още, че предсрочни избори сега биха били вредни за България. /БГНЕС