Нинова: България е изправена пред големи рискове, ако няма кабинет

Големи рискове стоят пред България и нейните граждани. Те изискват решение, а не да се ходи на нови избори. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

„Убедени сме, че трябва да има редовно правителство и да не се разпуска парламентът. Ако направим трети избори през есента в COVID криза, това означава ниска избирателна активност, а оттам и ниска легитимност на органите, които ще избираме”, каза лидерът на БСП.

Тя изброи няколко риска, пред които е изправена държавата ни. „Социален, заради увеличаващите се цени на всичко; здравен - заради задаващата се нова COVID вълна; икономически, защото икономиката може да бъде изправена пред нови предизвикателства; задава се мигрантски натиск; трябва да имаме актуализация на бюджета и нов за следващата година; Планът за възстановяване също трябва да бъде предаден. Нашите партийни усилия, както и на хората на площадите, бяха да се разгради досегашният модел на управление. Няма как това да стане, ако няма редовно правителство”, посочи тя.
И допълни: „Служебният кабинет си върши работата перфектно, хората го харесват. Той обаче не може да свърши нищо от това”.

По думите й за БСП е важно ИТН да постигне договореност с „Демократична България” и „Изправи се БГ! Ние идваме!“.
„Трите така наречени „партии на протеста” се движеха в пакет като партиите на промяната. Какво стана между тях – те си знаят. Ние отговаряме за политиката на БСП. Аз обаче съм изненадана от факта, че в политическия документ, който разглеждаме, са отразени техните искания в пълна степен”, посочи Нинова.

Тя коментира пред Нова тв предстоящите разговори днес с „Има такъв народ“ в деня, в който те трябва да върнат мандата на президента Румен Радев.

Нинова подчерта, че БСП е единствената партия, която води прозрачни преговори с ИТН и след всеки разговор излиза и запознава обществото с хода на разговорите.

На въпрос дали ще подкрепи предложения кабинет с премиер Пламен Николов, ако от ИТН не сключат споразумения, тя подчерта, че няма да решава сама този въпрос. „Решението ще се вземе от националния съвет“, добави лидерът на БСП.

За компетентността на новите министри отговорността ще е на ИТН и Трифонов, категорична е Нинова.

„Отговорността на БСП е да се направи съдебна реформа и бюджет, да се увеличат майчинските и да се преизчислят пенсиите, да се посрещне пандемията. В момента, в който видим, че от ИТН не изпълняват това, ще се оттеглим подкрепата си, ако въобще я дадем“, заяви Нинова.

Тя подчерта, че БСП е за по-социална политика и за по-висок процент на преразпределение на бюджетните средства. „Това е една от спорните точки, за които ще говорим днес с ИТН“, добави лидерът на левицата.

Нинова потвърди, че ако третият мандат им бъде връчен те ще предложат служебния кабинет за редовен. Тя се надява, че той ще бъде подкрепен и от останалите парламентарно представени партии.

Нова среща между „Има такъв народ“ и представители на „БСП за България“ ще се проведе днес, на която двете формации ще обсъдят подкрепата за кабинет, излъчен с мандат на най-голямата политическа сила, предаде репортер на БГНЕС.

Разговорите са насрочени за 10.00 часа сутринта в сградата на Народното събрание, броени часове преди изтичания на крайния срок, в който партията на популярния телевизионен водещ Слави Трифонов трябва да върнат изпълнения проучвателен мандат, връчен им преди седмица от президента Румен Радев.

Поименният състав на проектокабинета вече е публично известен, с изключение на имената на вицепремиерите, но подкрепата за него продължава да бъде неясна. През последните дни на преговорите между протестни формации тонът значително изострен, а „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ все още не са заявили категорична позиция за подкрепа.

Преговорите на ИТН с БСП досега като че ли протичат най-гладко, но лидерът на левицата Корнелия Нинова съобщи, че е необходимо да се изчистят още някои детайли по политиките и приоритетите. От ИТН вече многократно заявиха, че въпреки размяната на остри реплики с другите формации, вратите им за преговори все още не са затворени, както и че се надяват на парламентарна подкрепа за своя проектокабинет. /БГНЕС