Никос Дендиас: Гърция е най-важната на Балканите

Гърция е най-важната страна на Балканите. Това стана ясно от изявлението на външния министър на страната Никос Дендиас, направено по време на парламентарния дебат за вот на недоверие на правителството.

Ние не третирахме нашето балканско присъствие като географски фактор, а като мисия за износ на стабилност, просперитет, европейски курс на целия регион, Косово, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, каза Дендиас.

Той оцени Гърция като "най-важната европейска държава на Балканите" и всички вече се отнасят към нея по този начин. По думите му гърците трябва да се гордеят със страната си, която въпреки проблемите е „модерна европейска държава“ с голям геополитически потенциал.

„Страната е стълб на сигурността и стабилността, туристическа, инвестиционна дестинация. Държава, която е достоверен и конструктивен събеседник на всички, дори по въпроси, които не ни засягат пряко“, каза Дендиас.

Той спомена споразуменията, които Гърция подписа с Италия и Египет за определяне на изключителната икономическа зона, споразумението за стратегическо сътрудничество със САЩ, военното споразумение с Франция и споразуменията със Саудитска Арабия и ОАЕ.

Дендиас се спря и гръцко-турските отношения и увери, че Гърция винаги действа в рамките на международното и морското право, за разлика от Турция, която „нарушава националното въздушно пространство, оспорва суверенитета на островите, продължава окупацията на Кипър“.

„Гърция не остави нито една провокация без отговор. Дадохме да се разбере, че искаме конструктивен диалог и положителен дневен ред. Но на базата на международното право и международното морско право. Никой няма право да си прави илюзии относно абсолютната воля на Гърция да защитава своя суверенитет и суверенни права“, категоричен бе външният министър.

Според него "Турция, за съжаление, промени курса" и не гледа към Запада и към Европа, като подчертава, че никой не иска "изолирана, агресивна ислямска неоосманска Турция". /БГНЕС