Николов: Нуждите от компенсации след месец януари ще намалеят

Всички разчети показват, че след месец януари нуждите от компенсации ще намалеят. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николова на брифинг днес свързан с компенсациите за електрическа енергия и крайните потребители на природен газ. Той говори и за забавянето на интерконектора с Гърция, предаде репортер на БГНЕС.

Помощта на бизнеса и бита ще е над 2 милиарда лева. Таванът, който ще предложим като структура ще бъде 250 лева на мегават час. Това съответства на първоначалния разчет. Искаме да се запази конкуретноспособността на бизнеса, да се овладеят процесите на инфлация, като процентна част компенсациите ще са по-сериозна стойност от тези, които се предвиждаха при по-агресивен ръст на цената на електроенергия, подчерта Николов.

Забавянето на строежа на интерконектора с Гърция не е по вина на сегашното правителство, там вина има администрацията на ГЕРБ, каза министърът.

„Що се отнася до спекулацията, че забавянето на строежа на връзката с Гърция е функция на служебното правителство, ще ви кажа няколко факта. Осигуряването на грантове, което е функция за окончателно регистрационно решение, решението се взима 2015 година. Финансирането е осигурено на 21 декември 2018 г., три години са необходими на правителството, за да проведе цялата процедура. Грантът за проекта е в размер на 39 милиона евро”, обясни Николов. Той извади данни за доказани пречки, които не са били разрешени навреме и са довели до сегашното кризисно положение.

„Относно закъсненията при строежа при язовир „Студен кладенец”. ICGB сезира МОСВ на 8 октомври 2020 година за преценяване на оценка за въздействие на околната среда. Срокът на компетентния орган е един месец от внасянето на искането, тоест не по-късно от декември 2020 година, а фактическото разрешително идва на 7 април 2021 година. Тоест, нови пет месеца забавяне. Видно е, че горните действия забавят проект с повече от четири години. Бившите енергийни министри са запознати“, заяви министърът.

Николов съобщи още, че НЕК дължи над 2.6 милиарда, а ТЕЦ „Марица Изток 2“ над 1 милиард лева.

„Още повече е странно, когато източникът е бивш министър на енергетиката. Лично за мен мотивите, че договорът е изтекъл са неясни. Надявам се става дума да некомпетентност, а не злонамереност. Въпреки това, системата успява със съдействието на колеги от Министерство на финансите да преразпределим ресурс от над 2 милиарда лева за под 6 месеца. Външната задлъжнялост е 2.2 милиарда. ТЕЦ Марица 2 дължи над милиард лева, НЕК 2.6 милиарда. Това е така нареченото цветущо състояние“, разкритикува Николов

Компенсации за природен газ към битовите потребители и крайните клиенти ще има през декември.

Заместникът министърът на енергетиката Ива Петрова обясни, че въпросната помощ за потребителите се изчислява, като се взима 50% от разликата между базата от 48.84 лева за мегават час, каквато е одобрената цена. За декември компенсацията е 26.77 лева за мегаватчас

Начините за компенсация ще бъдат обсъдени в скоро време. /БГНЕС