Николай Николов: 718 души са спасени от пожарникарите през 2018 г.

718 души са пряко спасени от българските пожарникари през 2018 г. Това съобщи по време на годишния си отчет директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, предаде репортер на БГНЕС.

„За изминалата година нашите структури са реагирали на 45 000 произшествия, от които 30 000 пожара, 15 000 са технически, спасителни и други помощни операции. Загинали са 145 човека, пострадали - 283“, отчете Николов в присъствието на заместник-главния секретар на МВР Георги Арабаджиев.

Той добави, че през изминалата година са успели частично да разрешат основния си проблем, който е свързан със защитата на пожарникарите – личните предпазни средства.

„Основните три задачи, които бяха за миналата година ще останат и за тази. Това са подобряване на битовите условия, повишаване на личната защита на нашите пожарникари и не на последно място повишаване на професионалната подготовка и физическата дееспособност“, подчерта Николов и добави, че травматизмът сред пожарникарите е висок.

Той обяви, че за трета поредна година назначените в структурите са повече от напусналите.

„Назначили сме 266 човека, напуснали са 147. В момента обучаваме нови 250 човека в школите ни в Монтана и Варна. Подготвяме конкурс за още 150 човека“, похвали се Николов и подчерта, че между 7 и 9 човека се борят за едно място, което им дава възможност да подбират кадрите си.

Главният комисар заяви още, че през 2018 г. са успели да подобрят битовите условия и да направят основен ремонт на 30 сгради от общо над 300. Той обясни, че средствата са дошли от бюджета на министерството като повечето са дошли от ОП „Региони в растеж“. Николов обясни, че са инвестирани повече от 38 млн. от еврофондовете.

„Те са насочени, преди всичко, за подобряване на битовите условия, строеж на учебни центрове. Строим 6 учебни центъра като до средата на следващата година трябва да преминат близо 90 000 човека, като 60 000 от тях са деца. До момента около 25 000 деца са преминали тези обучения. Говорим за обучения в клас, след което и практическа подготовка. Строителството на 3 от тях върви в срок, но тези в Шумен, Враца и Габрово се бавят, заради липсата на капацитет на строителните фирми“, каза Николов като изтъкна, че най-важно е да се научат да съхранят собствения си живот и би било добре ако съумеят да спасят нечий живот.

Николай Николов не пропусна да отбележи, че и те като всички държавни институции са недофинансирани и, че изпитват затруднение в поддръжката на новата и модерна техника.

Той обяви, че оборудването на един пожарникар е 5000 лева и обяви, че миналата година са били отпуснати над 2 млн., с които са били закупени лични предпазни средства и въздушни дихателни апарати, а до десетина дни общият брой на доставените защитни средства ще достигнат 1352 бр. Николов подчерта, че това е процес и всяка година трябва по 1000 броя да се доставят, за да се поддържа нивото на безопасност.

Николов добави още, че строят две нови сгради – на 6-та районна служба в София, която в началото на септември трябва да бъде готова и нова сграда в Карнобат. Поясни, че проектират нова пожарна и в Бургас. /БГНЕС