Николай Малинов: Не познавам Андон Миталов

Не познавам Андон Миталов, никога не съм го виждал и не съм говорил с него. Това каза пред БТВ Николай Малинов, председател на Движение „Русофили“. Той коментира вчерашното изказване на американския държавен секретар Майк Помпео, който обяви, че съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е първият българин със забрана да влиза в Съединените щати заради корупция.

Именно Миталов позволи на обвинения в шпионаж председател на "Русофили" Николай Малинов да замине през октомври миналата година за Кремъл, въпреки забраната да българския съд да напуска страната.

„От изказването на Помпео не става ясно за какво съдията търпи това наказание, прави впечатление, че наказание се налага на съпругата му и на децата му“, съобщи Малинов.

„Защо изобщо Америка се занимава с този въпрос и нейна работа ли е това? Когато САЩ ни консултира и помага за нещо, мисля, че е редно в тези взаимоотношения и България да може да консултира Америка. Такава обратна връзка, обаче, не се вижда. Още при срещата си с Тръмп Борисов каза, че е обсъждана тази ситуация с пускането на Малинов в Русия, за да бъде награден с орден от президента Путин. Тогава Борисов не е могъл да обясни пред Тръмп тази ситуация. Защо този случай се коментира на такава среща?“, попита Малинов.

На въпрос как се е стигнало до решението на Миталов да пусне Малинов в Русия и нарушил ли е той процедурите, Малинов отговори: „Първо, аз не познавам съдията. Процедурата така е устроена, че обвиняемия няма връзка със съдията и не е ясно как е определен той по делото. Миналата седмица същият този съд – друг съдия, отказа да ме пусне да пътувам, въпреки че показах множество покани от видни хора. Съдът ми отказа с мотива, че това са незначителни събития, въпреки че поканите ми бяха от Франция, Сърбия, и пр. В този смисъл, в каква позиция САЩ заема страна по казуса?“.

„Не познавам дори правните механизми, по които съдията ме е пуснал, нито някога съм контактувал с него. Вчера вечерта се чухме с адвоката ми, попитаха ме защо не съм им казал за казуса. Предложих им тази дискусия ако е интересна за обществото, да се поканят хора и тази дискусия да продължи. Процедурата за пускането ми в Русия задължава прокурорите да бъдат питани, и те са питани“.

„Никога не съм се опитвал да въздействам финансово на съдия Миталов. Но никъде по медийните публикации не става ясно дали съдията е наказан от САЩ заради моя случай, или заради други неща. Ако има доказателства за неговото корумпиране и зловредно влияние, нека се покажат документите по това. За да не стане излишно хвърляне на обвинения без изобщо да има доказателства за тях“, съобщи Малинов.

На въпрос дали казусът с Миталов е част от противопоставянето Русия – САЩ, Малинов коментира, че не може да се говори за зловредно влияние и национално движение „Русофили“ в едно изречение – „ние се занимаваме с това България да не се превърне по никакъв начин във фронтова страна за каквито и да е влияния“.

„Този, който определя нещата в България, е българският съд. Как бихте погледнали на този казус – човек, обвинен в шпионаж в полза на Русия, да бъде пуснат и да получи орден? – какъвто и да е диалогът между страните, нормалността трябва да остане. Санкцията от 50 хил. лв. е предостатъчна, за да ми бъде наложена и допълнителна санкция да не пътувам. Това, че се върнах, опровергава всички твърдения, че ще се укрия. Ако исках да се укрия, нямаше да се върна. Аз съм патриот и политически деец и искам да докажа правотата си в България“.

Малинов посъветва САЩ да покаже доказателствата, с които на Миталов е забранено влизане в САЩ, като ако има такива документи, те трябва да бъдат представени на българската прокуратура, която явно ги няма.

Действията на САЩ абсолютно унижават България, защото САЩ се поставят над българския съд, уточни Малинов.

„Вчера се чух с Решетников, той днес има рожден ден. Чух се и с Константин Малофеев, който приема случващото се у нас с чувство за хумор“, допълни Малинов и съобщи, че от години не се е чувал с Цветан Василев. Малинов отрече думите на главния прокурор Иван Гешев, който съобщи, че Русия и Сърбия пазели бизнесмена Василев от екстрадиция у нас. „Чакам доказателствата за тази теза на Гешев“, завърши председателят на движение „Русофили“. /БГНЕС