Николай Милков: Изборите протекоха спокойно, без съществени проблеми

Изборите за Народно събрание бяха проведени в 755 секции, разположени в 65 държави. Това са четвъртите поред избори за година и половина. Изборите протекоха спокойно и при добра организация, нямаше съществени проблеми.

Това заяви министърът на външните работи Николай Милков, предаде репортер на БГНЕС.

Милков каза, че при секционните комисии при представителите на българските общностите е имало ентусиазъм и воля и не са срещнали проблеми при провеждането на изборите .”По отношение на партиите и коалицията ситуацията не беше такава”, посочи той и добави, че основните проблеми са били в Турция. “Благодарение на бързата реакция успяхме бързо да заменим неявилите се членове на СИК с резерви, така че комисиите да започнат работа”, каза Милков.

Общо 4200 човека са били част от секционните комисии в чужбина - 1400 са били представители на политически партии, 755 са били представители на министъра на външните работи, а останалите - членове на българските общности в чужбина.

Милков съобщи, че в чужбина са гласували общо 177 000 души. “Най-много са били в Турция - 58 000, 27 000 в Обениненото кралство, в Германия - 22 000, в Испания - 11 000 и в САЩ - 10 000”, отбеляза той и добави, че сега предстои прибирането на машините и изборните книжа. “Министерството изпълни своите ангажименти успешно”, каза Милков.

Калин Анастасов, заместник-председател на работна група „Избори” каза, че на тези избори са гласували над 178 000 граждани.
“Въпреки огромните разстояния и предизвикателства с транспортирането на машините и изборните книжа нямаше случай в чужбина, в който гласуването да премине от машина към хартиена бюлетина”, каза той и добави, че е имало 300 секции, в които се е гласувало с машини спрямо 455, в които се е гласувало с бюлетини.

“62% от гласувалите български граждани в чужбина гласуваха с машини и 38% гласуваха хартиено”, съобщи той. Анастасов каза, че в секциите в Бурса, Люлебургас, Айндховен и Чорлу са гласували най-много, докато в Техеран, Нова Зеландия и РС Македония са гласували най-малко. “В 8% от секциите гласуваха 500 души, в 24% от секциите гласуваха между 300-500 души, в 46% от секциите гласуваха между 100-300 души и в 22 % гласуваха в секциите гласуваха около 100 души”, посочи той.

Анастасов каза, че на база на изборите и изборния кодекс за следващите избори от министерството предвиждат около 600 автоматични секции, от тях 240 с машини.

Васил Вълчев, Генерален консул на Република България в Истанбул, каза, че на тези избори са гласували значително по-малко хора спрямо предишните избори.

“Активността беше в рамките на прогнозираната, без инциденти, без опашки и напрежение. Разкрития по-голям секции улеснява избирателите”, посочи той.

Министър Милчев посочи, че могат да дадат предложения и решения по няколко наблюдаващи се проблеми ако следващото правителство иска: като формирането на съставите на районните избирателни комисии, както и срокове касаещи организацията на изборния процес, освен това и срокът за прибиране на изборните книжа и машините и необходимостта от формиране на отделна районна избирателна комисия “Чужбина”.

Милчев напомни позицията на МВнР за окупираните територии в Украйна и в последствие анексирани. “Остро и категорично осъждаме действията, разглеждаме това като нарушение на международното право и като посегателство на суверинитета и териториалната цялост на Украйна”, подчерта той.
Милков коментира и откриването на интерконектора Гърция - България. “Има стратегическо значение за цяла Югоизточна Европа и позволява диверсификация на района”, заяви той и добави, че това променя газовата и енергийна карта в Европа, както и геополитическата карта. Министърът подчерта, че важността на тази енергийна връзка се потвърждава като се види и кои са били официалните гости, които са дошли на откриването в София.

Милков коментира и посещението на президента на Азербайджан Илхан Алиевв в България. “Основните теми на посещението бяха свързани със стратегичекстаа енергийна карта на Европа, но и освен това тази година се навършват 30 години от установяване на стратегическа връзка между двете държави”, каза той. Милков отбеляза и едно интересно предложение, което се е обсъдило, именно допълнителни количества газ от Азербайджан към България, използвайки мрежа на газопренсони мрежи на няколко държави, което би улеснило и процеса на диверсификация.

Министърът коментира и наболялата тема Шенген. “Тази тема остава приоритет на правителството, в момента 15 държави са номинирали експерти в комисията, която ще идва скоро в България. Към момента все още стои открит въпроса с назначаване на експерти от Холандия, Нидерландия е отказала да назначи експерти в мисията, но ние ги приканваме да се включат”, каза той. /БГНЕС