Николай Денков ще има среща на четири очи с австрийския канцлер Карл Нехамер

Министър-председателят акад. Николай Денков ще посети Виена днес, където ще се срещне с австрийския канцлер Карл Нехамер.


Двамата ще имат среща на четири очи, след което ще се проведат двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

БГНЕС припомня, че Денков и Нехамер трябваше да се срещнат още в началото на октомври, но срещата бе отменена поради заболяване на канцлера. В понеделник министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер заяви, че Австрия се противопоставя на разширяването на Шенгенското пространство.

Премиерът акад. Николай Денков ще посети също австрийския парламент, където ще проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група „Австрия-България, Румъния“ д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации.

В рамките на визитата акад. Денков ще се срещне също с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.

БГНЕС припомня още, че присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство беше отхвърлено миналата година в рамките на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС, проведен в Брюксел, с два гласа против - от Австрия и Нидерландия.

Безизходицата около присъединяването на България и Румъния към Шенген може да бъде решена след гласуване в началото на декември. Това поне е намерението на Испания, която е ротационен председател на ЕС през втората половина на 2023 г.

Приемането на нови членове в Шенгенското пространство изисква единодушно одобрение от Съвета по правосъдие и вътрешни работи, който се състои от вътрешните министри на 27-те държави-членки на ЕС.

На 19 октомври еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази категоричната си подкрепа за София и Букурещ. „Румъния и България покриват всички изисквания за Шенген и трябва да влязат в него. Те показват, че могат да пазят външните граници. Оптимист съм, че ще влязат“, подчерта Йохансон. /БГНЕС