Никола Минчев: ИТН предизвикаха кризата

„Имахме затруднения, спорове, но в крайна сметка разпадането на коалицията и тази политическа криза я предизвикаха ИТН“. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Никола Минчев по БНР.

Развитието на казусът Северна Македония е много положителен за България, външнополитическият въпрос беше решен, като защити българския интерес, така че България трябва да е доволна, каза той.

„Категорично интересът е защитен, защото основните параметри, които в крайна сметка го очертават са залегнали във Френското предложение, така че в течение на преговорите по присъединяване всичко това, което защитава българския интерес трябва да е изпълнен от страна на Северна Македония. Резултатът е най-важен, за седем месеца се извървя изключително дълъг път, за да имаме един много добър резултат, ние защитавахме френското предложение, така че категорично сме защитавали българския интерес“, уточни Минчев.

Бившият председател на НС определи обвиненията от страна на ГЕРБ, че коалицията не иска да управлява за нелогично, тъй като вотът на недоверие беше внесен именно от партията на Борисов. „В бъдещите месеци е много важно да има правителство и редовно Народно събрание, но съставянето на правителство не е на всяка цена, бихме участвали когато има едно ясно мнозинство, което да приема решения, залегнали в плана за развитие и устойчивост.“, подчерта депутатът от ПП.

По повод думите на ИТН, че еднолично се е наложило назначаването на Бойко Рашков за шеф на КПКОНПИ, Минчев заяви, че БСП и „Демократична България“ също са били съгласни.

Относно евентуално правителство в рамките на това НС, Минчев определи като важна партията, която ще бъде третият мандатоносител: „От нея ще се покаже дали ще има правителство в рамките на това НС или ще има избори.“ Когато говорим за евроатлантически ценности трябва да гледаме действията на париите, настоящото правителство наруши руската газова зависимост, което доказа евроатлантическия характер на „Продължаваме промяната“, коментира още Никола Минчев /БГНЕС