Нидерландия: Скитското злато трябва да се върне на Украйна

Върховният съд на Нидерландия отклони жалбата на кримските музеи и постанови, че златото на скитите трябва да бъде предадено на Украйна. Това е последният в продължилата почти десетилетие съдебна война.


Съкровищата бяха предоставени на музея "Алард Пирсън" в Амстердам точно преди Москва да анексира Крим през 2014 г.

Както Украйна, така и четири музея на окупирания полуостров поискаха съкровищата да им бъдат върнати, но музеят "Алард Пирсън" заяви, че няма да го направи, докато съдът не се произнесе на коя от страните да бъдат върнати.

"Музеят "Алард Пирсън" трябва да предаде художествените съкровища на държавата Украйна, а не на кримските музеи", заяви Върховният съд на Нидерландия.

"С това решение Върховният съд сложи край на спора", се казва в изявление на базирания в Хага съд.

Решението потвърждава предишни решения на холандски съдилища от по-долни инстанции, в които се казва, че съкровищата трябва да бъдат върнати на Киев, а не на музеите, които са инициирали петицията, "до стабилизирането на Крим".

Съдиите заявиха, че Украйна има "легитимен интерес да защити своето културно наследство".

Докато Киев приветства предишните съдебни решения в негова полза като победа, Москва реагира остро и го нарече политически мотивирано решение, което "създава опасен прецедент".

Музеят "Алард Пиърсън" заяви, че все още не знае кога ще бъдат върнати съкровищата на Украйна.

"Това ще бъде решено в сътрудничество с Украйна", заяви служител на музея пред нидерландската информационна служба ANP. /БГНЕС