Нидерландия се съгласи България да се присъедини към Шенген

Нидерландия се съгласи България да се присъедини към Шенген, предаде Ройтерс.


"Щастливи сме да съобщим, че днес нидерландското правителство информира парламента за подкрепата си за присъединяването на България към Шенген. Нидерландия вече изрази подкрепата си за Румъния през декември 2022 г. Поздравявамe и двете държави за добре свършената работа!", се казва в позиция на посолството на Нидерландия в Румъния.

В позицията на кабинета до депутатите се казва: "България е готова да се присъедини към Шенгенското пространство".

Държавният секретар Ерик ван дер Бург в писмо до Камарата на Представители подчерта:

„Тъй като по-рано установихме, че България изпълнява конституционни реформи по устойчив начин, ние заключаваме, че България отговаря на изискванията за присъединяване и може да се присъедини към Шенгенското пространство“.

Нидерландия смята, че е важно България "да продължи да работи за здрави външни граници", допълва държавният секретар. Страната смята, че след присъединяването на България, е необходим мониторинг за управлението на границите и върховенството на закона.

По-рано днес премиерът Николай Денков обяви, че се очакват позитивни новини от Нидерландия за присъединяването на България и Румъния към Шенген.

От Брюксел, където е на посещение, той поясни, че днес е имало заседание на правителството на Нидерландия, на което е взето решение по казуса.

То ще бъде внесено в парламента на страната, който има последната дума, най-вероятно през следващата седмица.

"Крайното решение за вдигане на ветото трябва да бъде взето от парламента на Нидерландия. Това ще стане другата седмица, ако всичко е наред", разясни Денков.

Премиерът подчерта, че за да стане това възможно, е извървян "доста труден път през последните месеци".

"Приетите закони в НС, работата по вдигането на специалния механизъм за наблюдение на България, който е свързан с върховенството на правото, позитивните резултати от мисията, която беше през ноември в София, с участието на Нидерландия и Австрия", поясни министър-председателят.

По думите му, с Австрия продължават преговорите. В момента се обсъждали различни варианти как би изглеждало едно такова решение./БГНЕС