Нидерландия сломи Сенегал с късни голове на Гакпо и Клаасен

Нидерландия потегли с победа на Световното първенство в Катар. Възпитаниците на Луис ван Гаал се наложиха над Сенегал с 2:0 в откриващия си мач от група А на надпреварата.

Френки Де Йонг (л) асистира на Коди Гакпо (д) за първия гол на "лалетата".

Двубоят започна с добро положение за „лалетата“. Коди Гакпо подаде топката в наказателното поле, но Стивън Бергвайн се размина с нея и не успя да реализира. Сенегалците, които няма да разчитат на голямата си звезда Садио Мане, играеха с висока преса, докато нидерландците залагаха по-скоро на контраатаки. Дебютният половин час игра мина без точни удари, като първият дойде на сметката на африканските шампиони, но той не затрудни стража на Нидерландия Андрис Ноперт. От другата страна, Върджил ван Дайк стреля неточно с глава след корнер.

След почивката тимът на Алиу Сисе бе по-активен на терена, като на няколко пъти предизвика важни намеси на Ноперт, който винаги бе на мястото си, за да парира изстрелите. Ван Гаал и компания рядко опитваха да застрашат вратата на Едуар Менди, но при една ситуация в 84-та минута стигнаха до аванс в резултата. Френки Де Йонг центрира в наказателното поле, където Гакпо наказа неразчетеното излизане напред на Менди и с глава реализира за 1:0. До края Сенегал търсеше изравнителното попадение, но в крайна сметка не успя да стигне до него, а вместо това инкасира второ, дело на резервата Дейви Клаасен.

„Лалетата“ са втори в група А, с равен брой точки и голова разлика с Еквадор, който в мача на откриването надигра домакините от Катар със същия резултат. В следващите срещи от групата Сенегал играе с катарците, докато Нидерландия се изправя срещу южноамериканците. /БГНЕС