Нидерландия е твърдо против влизането на България в Шенген

Нидерландия остава твърдо против присъединяването на България към Шенгенското пространство. Румъния и Хърватия обаче са готови да се присъединят, заяви държавният секретар Ерик ван дер Бург след седмичното заседание на министрите от кабинета. България все още не е изпълнила условията, каза Ван дер Бург. Премиерът на страната Марк Рюте нарече решението за приемане на Румъния "голяма стъпка".

Европейската комисия, както и Европейският парламент смятат, че и трите държави - членки на Европейския съюз са спазили сключените в миналото споразумения. Темата ще бъде отново на дневен ред на 8 декември, когато министрите на правосъдието и вътрешните работи на държавите от ЕС, ще се срещнат в Брюксел. Всички държави-членки трябва да гласуват единодушно, за да бъде дадена страна допусната до Шенген.

Нидерландия е една от малкото държави, които все още се противопоставят на влизането на България в зоната, в която гражданите могат да пътуват свободно без да преминават през граничен контрол. Кабинетът е преценил присъединяването на всички страни кандидатки "по строг, но справедлив начин", заяви министърът на външните работи Вопке Хукстра.

България все още не е изпълнила две искания, заяви министър-председателят Марк Рюте на редовната си седмична пресконференция. България все още има да решава проблеми, когато става въпрос за върховенството на закона и борбата с корупцията. Освен това страната все още не е изпълнила техническите изисквания на Шенгенското пространство.

Няма политически причини за отхвърлянето, каза Рюте. Той го нарече "фактическо, почти административно решение". Отрицателното решение няма нищо общо с желанието да се намали миграцията в Нидерландия, твърди той.

Решението няма непременно да попречи на България да се присъедини скоро към Шенгенското пространство, подчерта министър-председателят. Това може да се случи "някъде през следващата година", ако страната успее да изпълни изискванията. /БГНЕС