НФЛ връща феновете за новия сезон със 17 мача

Президентът на Националната футболна лига (НФЛ) Роджър Гудел заяви, че очаква стадионите да оперират на пълен капацитет следващия сезон, след като Лигата потвърди плановете за удължен график със 17 срещи.

Президентът на НФЛ Роджър Гудел.

Говорейки по време на конферентен разговор по време на срещата на собствениците на НФЛ, Гудел разкри, че НФЛ иска връщането на феновете след кампанията през 2020, в която стадионите бяха често празни заради пандемията от коронавирус. „Обсъждаме и нашите планове за приветстване обратно на нашите фенове за сезон 2021 в страната на всички наши стадиони в НФЛ. Всички ние в Лигата искаме да видим нашите привърженици по трибуните. Футболът просто не е същият без фенове и очакваме да имаме пълни стадиони за предстоящата кампания“, започна той.

Миналият сезон някои отборите действаха по различен начин по отношение на политиката за фенове – някои приемаха ограничен брой привърженици, докато други предпочетоха да затворят напълно стадионите си. Коментарите на Гудел идват, след като НФЛ потвърди, че редовният сезон ще бъде удължен и ще включва 17 мача от 2021-а. До хода се стига след рекордните сделки за медийни права на Лигата, обявени по-рано този месец. Всеки отбор от НФЛ сега ще играе по 17 двубоя в редовния сезон и три срещи от плейофите за първи път – първата промяна в структурата на сезона от 1978-а насам. Сезон със 17 мача беше коментиран още през 2020, когато бе подписано колективно споразумение между НФЛ и Асоциацията на играчите.

На 18 март Лигата обяви серия от медийни сделки, които се очаква да генерират над 100 млрд. долара през следващите 11 сезона, включително споразумение между Амазон Прайм Видео за права за срещите в четвъртък. „Това е монументален момент в историята на НФЛ. КБА с играчите и наскоро завършените споразумения за медийни права осигуряват основата за нас да увеличим качеството на преживяването, наречено НФЛ, за нашите фенове. И една от ползите за всеки тим в изиграването на 17 срещи е способността за нас да продължим да растем по света“, допълни Гудел.

Сезонът със 17 двубоя ще види отборите от противоположни конференции да играят с тима, финиширал на същото място в съответната дивизия през 2021, като отборите от АФК ще бъдат домакини за новите кампании. Например, Бъфало Билс, който бе на първо място в АФК Изток миналия сезон, ще играе с Вашингтон Футбол Тийм, победител в НФК Изток, в 17-ия си мач през 2021. НФЛ клубовете ще приемат общо по десет мача на сезон – или девет двубоя от редовния сезон и един от плейофите, или осем от редовния и два от плейофите. Всеки отбор ще играе срещу опонентите си от дивизията у дома и като гост, и срещу четири тима от друга дивизия в конференцията на ротационен тригодишен цикъл.

Тампа Бей Бъканиърс спечели последното издание на Супербоула.

Въпреки че някои играчи останаха критични към решението, поставяйки под въпрос физическото изразходване, което може да отнеме един допълнителен двубой, Гудел настоя, че Лигата е взела предвид безопасни мерки. „Това, което всъщност правим, е да следваме данните и науката, за да направим така, че правим нещата едновременно добре както от здравна, така и от безопасна гледна точка, същевременно търсейки подобрение във всеки един аспект“, завърши той. /БГНЕС