Нейкова: Всеки спортист тренира за медал на Олимпийски игри

"Бъдещето ще покаже какво ще се случи, дай Боже, да са само положителни неща, да имаме медали, в крайна сметка всеки един спортист за това спортува и тренира, за да спечели призови класирания на Олимпийски игри. Няма невъзможни неща, въпросът е колко силно го искат нашите спортисти", каза в интервю за БГНЕС последната българска олимпийска шампионка Румяна Нейкова по повод българското участие на Олимпийските игри в Токио следващото лято.

Екатерина Дафовска и Румяна Нейкова.

Нейкова бе на днешното представяне на книгата "България на Олимп", която събира на едно място историята на всички български спортисти и отбори, които са стигали до медал от Олимпиада. "Чувствам се прекрасно, защото в последно време тези мероприятия бяха доста ограничени, а пък тук е най-големият елит в българския спорт", сподели тя.

Нейкова си припомни най-тежкия момент в кариерата си, когато след фотофиниш остана на второ място на Олимпиадата в Сидни, преди осем години по-късно да стигне до мечтаното злато в Пекин. "Всяко зло за добро, едното даде шанс и възможност аз да се реализирам като състезател в бъдеще. Нека на неуспелия фотофиниш в Сидни да гледаме положително", каза тя.

Легендата в родното гребане коментира и как ще повлияе на родните спортисти отлагането на Олимпиадата в Токио с една година заради пандемията от коронавирус. "Слава Богу, на мен такова нещо не ми се е случвало като активен състезател, наистина е тежко, тъй като голяма част от спортистите, които трябваше да стартират на Олимпийски игри, може би за тях щеше да бъде последно състезание като кариера. Въпросът е, че трябва да се удължи още една година, изчакват. Не мога да говоря от тяхно име, но наистина е тежко да не знаеш кога ти предстои най-отговорното, най-чаканото, най-тежкото състезание", сподели Нейкова. /БГНЕС