Нецигарените форми на пушене във Великобритания са се увеличили 5 пъти

Броят на пушачите на лула, наргиле и пури в Обединеното кралство се е увеличил 5 пъти за едно десетилетие и според експертите това може да доведе до увеличаване на свързаните с пушенето ракови заболявания, като например рак на устата и белия дроб, съобщи „Гардиън“.


Според проучване, публикувано в списание Nicotine and Tobacco Research, през миналата година е имало около 772 800 души, които са употребявали тютюневи изделия, различни от цигари, в сравнение със 151 200 души през 2013 г.

Данните се основават на изследване на учени от Калифорнийския университет, които са анкетирали представителна извадка от около 1700 възрастни месечно за техните навици на пушене в периода 2013-2023 г.

Изследването установи, че най-голямото увеличение на употребата на тютюн без цигари е сред младите хора, като 3% от 18-годишните използват тези изделия в сравнение с 1,1% от 65-годишните. Проучването също така установи, че разпространението е по-високо сред мъжете и настоящите пушачи.

През 2022-23 г. един на всеки 10 пушачи е използвал само тютюн без цигари, например в пури и наргиле. Пури, наргиле, пурети и лули са нецигарени форми на пушене и могат да бъдат по-вредни от цигарите.

Според Британската фондация за сърдечни заболявания човек, който пуши наргиле в продължение на 20 до 80 минути, може да вдиша същото количество дим като човек, който пуши повече от 100 цигари. Благотворителната организация заяви, че безтютюневото наргиле все още произвежда опасни токсини от дима.

В проучването се посочва, че сред възможните причини за значителното увеличение може да е убеждението на хората, че тези форми на пушене са по-малко вредни от цигарите, както и финансови причини.

В проучването се отбелязва, че забраната на ментоловите цигари през май 2020 г. не включва тези форми на пушене. Това може да означава, че хората, които предпочитат този аромат, може да са се насочили към други продукти, които не са включени в забраната, като наргиле и пури.

Според оценките тютюнът е пряко свързан с 54 300 случая на рак годишно в Обединеното кралство. Министрите обмислят законодателство, което ще означава, че всеки, който е роден на или след 1 януари 2009 г., няма да може законно да си купува цигари в Англия в нито един момент от живота си, тъй като възрастта за пушене ще се увеличава с една година всяка година.

Д-р Иън Уокър, изпълнителен директор по политиките в Cancer Research UK, заяви: "Тютюнът убива по един човек на всеки пет минути в Обединеното кралство. Подобни изследвания показват, че проблемът с тютюнопушенето не е свързан само с цигарите - всички тютюневи изделия са вредни и причиняват рак, независимо от формата им. Ето защо е изключително важно правителственото законодателство за възрастта на продажба да се прилага за всички тютюневи изделия. Ако бъде приложена, тази политика ще бъде жизненоважна стъпка към създаването на Обединеното кралство без тютюнев дим, като по този начин ще се предотврати възможността бъдещите поколения някога да се пристрастят към тютюна"./БГНЕС