Нетс и Сиксърс размениха Хардън и Симънс

Трикратният реализатор номер 1 в НБА Джеймс Хардън бе трейднат от Бруклин Нетс на Филаделфия 76-ърс в сделка за австралиеца Бен Симънс и други играчи, потвърдиха от „мрежите“.

Джеймс Хардън (ц).

Сделката ще донесе на Сиксърс Хардън, както и ветерана Пол Милсап в размяна за Симънс, който не е играл до момента през сезона, Сет Къри, Андре Дръмънд и два първи пика от Драфта. Докато заявиха, че са развълнувани да приветстват Симънс, Къри и Дръмънд, Нетс признаха, че решението да трейднат Хардън е било трудно. „Въпреки това, след скорошни разговори с него и представителите му, почувствахме, че този ход ще бъде най-добрият за всички въвлечени, тъй като ни поставя в по-добра позиция да постигнем целите си този сезон и занапред“, казаха от тима в свое обръщение.

Хардън, избраният за Най-полезен играч в Лигата за 2018, бе трейднат от Хюстън през януари 2021 като част от огромна сделка, която се очакваше да направи Бруклин сериозен претендент за титлата тази кампания при наличието на Кевин Дюрант и Кайри Ървинг. Това обаче не се случи, до известна степен и поради проблеми с контузии, които ограничиха триото до това да изиграе едва 16 мача заедно на паркета. 32-годишният Хардън има средно по 22.5 точки на мач, като води по брой асистенции средно на мач с 10.2 и има 8.0 борби средно на мач за „мрежите“, които с баланс 29-25 са едва осми в Източната конференция, на три мача зад 76-ърс (32-22) и на 5.5 от водача Маями Хийт. Той ще се присъедини към водещия реализатор в НБА до момента – центърът Джоел Ембийд, който 29.4 средно на мач и е считан от мнозина за лидер в борбата за МВП.

25-годишният Симънс, който бе Новобранец на годината за 2018 и участник в „Мача на звездите“ в следващите три сезона, пропусна тренировъчния лагер на Фили и не е играл за отбора през настоящата кампания поради психически проблеми. За четири сезона в НБА австралийският гард има средно по 15.9 точки, 8.1 борби и 7.7 асистенции.

В други трейдове от последния ден, Далас Маверикс изпрати латвийския център Кристапс Порзингис и избор във втори кръг на Драфта във Вашингтон Уизардс в сделка, която прати Спенсър Динуиди и латвийското крило Давис Бертанс при тексасци. Уизардс изпратиха и центъра Монтрезъл Херъл в Шарлът Хорнетс за Иш Смит и Върнън Кери. Испанският център Серж Ибака подсили шампионите от Милуоки Бъкс в част от сделка с четири отбора – в нея Марвин Багли премина в Детройт Пистънс, Родни Хууд и Семи Оджелей в Ел Ей Клипърс, а Донте ДиВиченцо и Джош Джаксън в Сакраменто Кингс. Финикс Сънс, който миналата година отстъпи на Бъкс във финала на Лигата, привлече крилото Тори Крейг от Индиана Пейсърс за Джейлън Смит и добави гарда Аарън Холидей от Вашингтон за кеш.

Бен Симънс (л).

Бол Бол и ПиДжей Доузиър, които отсъстват поради операции, бяха трейднати от Бостън Селтикс на Орландо Меджик за кеш и избор в драфта за пик от втори кръг през 2023. Това помага на Селтикс да влязат под тавана на заплатите в НБА. „Келтите“ трейднаха и германския гард Денис Шрьодер на Хюстън Рокетс заедно с Енес Фрийдъм и Бруно Фернандо за Даниел Тайс, като придобиха и гарда на Сан Антонио Дерек Уайт. „Шпорите“ направиха сделка с Торонто Раптърс, привличайки гарда Горан Драгич и пик от първи кръг в Драфта за 2022 в размяна за Тадиъс Йънг, Дрю Юбанкс и избор във втори кръг през 2022. /БГНЕС