Нетаняху: Никой няма да ни спре да победим Хамас

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че никой няма да спре Израел да постигне победа във войната си срещу бойците на Хамас в Ивицата Газа, предаде АФП.


"Никой няма да ни спре - нито Хага, нито Оста на злото, нито никой друг. Възможно и необходимо е да продължим до победата и ние ще го направим", заяви Нетаняху на пресконференция по телевизията, докато войната в Газа навлиза в своя стотен ден на 14 януари.

Нетаняху имаше предвид делото, заведено в най-висшата съдебна инстанция на ООН - Международния съд в Хага, в което се твърди, че израелската офанзива е в нарушение на Конвенцията на ООН за геноцида, както и на съюза от подкрепяни от Иран въоръжени групировки в целия Близък изток, наречен "Ос на съпротивата".

Израелският министър-председател заяви, че военната атака в Газа вече е "елиминирала повечето от батальоните на Хамас" в обсадената палестинска територия.

Той също така каза, че разселените от северната част на Газа няма да могат скоро да се върнат по домовете си.

"Съществува международно право и то гласи едно просто нещо - премахваш едно население и не му позволяваш да се върне, докато съществува опасност", заяви Нетаняху.

"А опасността съществува. Там, в северната част на Газа, се водят боеве"./БГНЕС