Нетаняху сключи коалиционно споразумение за съставяне на правителство

Партията Ликуд на номинирания за министър-председател Бенямин Нетаняху постигна частично коалиционно споразумение с Религиозно-ционистката партия в четвъртък вечерта, след три седмици интензивни преговори, потвърдиха фракциите.

Като част от споразумението, обявено в съвместно изявление, ръководителят на РЦП Безалел Смотрих ще стане министър на финансите на ротационен принцип, съобщава „Джерусалем пост“.

РЦП ще получи също така Министерството на алията (репатрация на евреите – бел. ред/) и интеграцията и ново министерство, наречено Министерство на националните задачи. Партията ще има също и министър в Министерството на отбраната, отговарящ за населените места, който ще действа "в съответствие и със съгласието на министър-председателя", се казва в изявлението. РЦП ще получи и заместник-министерски пост, както и правната комисия на Кнесета, Комисията по религиозните въпроси и Комисията по реформите.

В изявлението споразумението е наречено "документ за работните места и сферите на действие" и освен този документ, коалиционните споразумения ще включват подробни насоки, регулиране на въпросите на еврейската идентичност, образованието, правото, селищата и обществото и ще включват подробни бюджетни споразумения.

Нетаняху благодари на Смотрих, като добави, че е "убеден, че ще работят заедно в едно плодотворно партньорство".

Смотрих отговори: „Днес предприемаме историческа стъпка за формиране на дясно, национално, ционистко правителство, което ще върне управлението и сигурността, ще приеме историческа реформа на съдебната система, ще регулира и развива селищата, ще укрепи еврейската идентичност в религиозно-ционисткия дух и гордо ще развява знамената на ционизма, алията и интеграцията в обществото."

Председателят на „Otzma Yehudit“ Итамар Бен-Гвир поздрави колегите си за сделката.

"Призовавам останалите ни партньори бързо да подпишат и да създадат изцяло дясно правителство, за да върнем Израел на правилния път."

Споразумението е третото до момента, след като Бен-Гвир подписа споразумение миналия петък, а Ноам - в неделя. Партиите, които остават да подпишат, са Шас и Обединеният юдаизъм на Тора.

Мандатът на Нетаняху за съставяне на правителство изтича на 11 декември, но той може да поиска удължаване с две седмици, за да прокара редица закони, свързани с коалиционните споразумения. /БГНЕС