Нетаняху сформира ново правителство

Ветеранът Бенямин Нетаняху обяви, че е съставил ново израелско правителство, и се върна на власт като ръководител на най-дясната коалиция в историята на Израел.

След победата си на изборите на 1 ноември Нетаняху си осигури мандат за съставяне на правителство, подкрепено от ултраортодоксални еврейски партии и крайнодесен блок.

Този резултат го постави в позиция да сложи край на безпрецедентната ера на политическа безизходица в Израел. Тя наложи провеждането на пет вота за по-малко от четири години.

Нетаняху, който се бори в съда с обвинения в корупция, вече е служил като премиер по-дълго от всеки друг в историята на Израел, включително от 1996 до 1999 г. и рекорден 12-годишен мандат от 2009 до 2021 г.

Мандатът му за приключване на коалиционните преговори трябваше да изтече в полунощ.

Минути преди крайния срок той информира по телефона президента Исаак Херцог, че "е успял да състави правителство", се казва в изявление на кабинета на Нетаняху.

В изявлението се потвърждава, че Нетаняху ще управлява в партньорство с основните ултраортодоксални партии и членовете на крайнодесния блок, който работи под ръководството на алианса "Религиозен ционизъм".

Някои политически анализатори прогнозираха, че 73-годишният Нетаняху ще може бързо да обяви ново правителство след изборите през ноември, предвид идеологическите допирни точки между неговата дясна партия "Ликуд" и нейните партньори.

Но преговорите се проточиха, като Нетаняху беше принуден да жонглира с исканията за висши постове в кабинета, някои от които беше принуден да предостави.

Сред най-спорните му ходове беше обещанието за разширено министерство на националната сигурност на ръководителя на партията "Еврейска сила" Итамар Бен Гвир, който отдавна използва подстрекателска реторика срещу арабите.

Недовършена работа

Не стана ясно веднага кога новото правителство ще положи клетва. Нетаняху каза на Херцог, че възнамерява да направи това "възможно най-скоро".

Възможно е да има забавяния, свързани с продължаващия еврейски празник Ханука и с това, че важни парламентарни дела остават недовършени.

Арие Дери, лидер на ултраортодоксалната партия "Шас", е ключов играч в новия парламент, на когото са обещани ресорите вътрешни работи и здравеопазване.

Но според главния прокурор Гали Бахарав-Миара Дери не може да работи в кабинета поради минали присъди за данъчни престъпления.

Очаква се парламентът да приеме закон, който да премахне тази пречка, но все още не го е направил, въпреки че Нетаняху и неговите съюзници контролират 64 от 120-те му места.

Още по-чувствителни са мерките, които ще дадат на Бен Гвир контрол над граничната полиция, която подпомага армията в анексирания Източен Йерусалим и окупирания Западен бряг.

Бен Гвир е широко обвиняван в разпалване на напрежението и неведнъж е призовавал израелските служители по сигурността да използват повече сила, когато противодействат на палестинските вълнения.

Главният прокурор на Израел отправи остро осъждане на законодателната програма на бъдещото правителство.

"Политизирането на правоприлагането ще нанесе сериозен удар върху най-основните принципи на правовата държава, а именно равенството, липсата на произвол и безпристрастността", заяви Бахарав-Миара.

Нетаняху може би все още жонглира с исканията за кабинет от страна на собствената си партия Ликуд, която е най-голямата партия в парламента. Израелският вестник "Маарив" заяви, че това остава основно предизвикателство.

"Има повече искания за важни портфейли, отколкото свободни работни места", заяви вестникът в коментар. /БГНЕС, АФП