Нетаняху: Съдебната реформа в Израел е малка корекция

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху омаловажи пакета за съдебна реформа на дясното си правителство в интервюта за американски медии, като го нарече „малка корекция“ и отхвърли международните и вътрешните критики.

„Описва се като края на израелската демокрация - мисля, че това е глупаво и когато страстите се уталожат, всички ще го видят“, каза Нетаняху пред ABC.

Той определи промените, които прехвърлят част от властта от съдебната система към избраните служители, като опит за намиране на баланс.

„Трябва да го коригираме и това е, което току-що направихме. Това е малка корекция“, каза той, като повтори тези думи в отделно интервю за CNN.

В понеделник Нетаняху и коалиционните му съюзници прокараха в парламента законопроект, който според опонентите му отваря пътя към по-авторитарно управление чрез ограничаване на клаузата за „обоснованост“, използвана от Върховния съд за отмяна на правителствени решения, които съдиите смятат за противоконституционни.

Хиляди израелци излязоха по улиците на почти ежедневни протести срещу реформите. Те получиха и сериозна международна подкрепа, включително от президента на САЩ Джо Байдън.

Нетаняху повтори, че Байдън „при последния ни разговор ме покани в Белия дом през есента - мисля, че е през септември“.

Въпреки това от офиса на Байдън отново отказаха да уточнят дали срещата на двамата лидери ще се състои в Белия дом или на друго място, като говорителката Карин Жан-Пиер заяви, че „двамата са се съгласили да се срещнат в САЩ по-късно тази година“. /АФП