Нетаняху получава мандат за съставяне на правителство в неделя

Бившият израелски премиер Бенямин Нетаняху ще получи официален мандат в неделя за съставяне на ново правителство, съобщиха от президентството на Израел, след като приключиха консултациите с депутатите.

64 представители на 120-местния законодателен орган на Израел препоръчаха на президента Исаак Херцог да назначи Нетаняху, се казва в изявление. Бившият премиер е бил призован "да приеме задачата за съставяне на правителство от президента в неделя", се добавя в него.

Нетаняху ще разполага с 28 дни, за да състави кабинет, като при необходимост срокът може да бъде удължен с 14 дни.

Неговата дясна партия "Ликуд" и нейните съюзници - две ултраортодоксални еврейски партии и крайно десният блок "Религиозен ционизъм" - спечелиха 64 места в Кнесета (парламента) на изборите на 1 ноември - петите в Израел за по-малко от четири години.

След период на безпрецедентна политическа безизходица резултатът даде на премиера-ветеран мнозинство за формиране на стабилна управляваща коалиция, която може да се окаже и най-дясната в историята на Израел.

Нетаняху ръководеше Израел от 1996 до 1999 г., а след това отново от 2009 до 2021 г., като това беше рекорден период на управление.

73-годишният Нетаняху продължава да е подсъдим по обвинения в корупция, които той отрича. /БГНЕС, АФП