Нетаняху поиска още време за сформиране на правителство

Кандидатът за премиер на Израел Бенямин Нетаняху поиска двуседмично удължаване за сформиране на коалиционно правителство със своите ултраортодоксални и крайнодесни съюзници. Изборите на 1 ноември поставиха бившия премиер Нетаняху в позиция да формира стабилно, дясно правителство, слагайки край на безпрецедентния период на политическа безизходица, която предизвика пет парламентарни избори за по-малко от четири години.

На 13 ноември президентът Исак Херцог натовари Нетаняху да състави правителство с подкрепата на фракции, представляващи 64 от 120 депутати в парламента на Израел. 28-дневният мандат на Нетаняху изтича в полунощ в неделя, но късно в четвъртък той поиска от Херцог повече време, за да финализира сделки с две от партиите. „Ние сме в разгара на преговорите и постигнахме голям напредък, но съдейки по темпото на нещата, ще ми трябват всички удължени дни, предвидени от закона, за да съставя правителство“, каза Нетаняху в писмо, разпространено от кабинета му. По закон президентът може да предостави до 14 допълнителни дни за преговори.

Дясната партия Ликуд на Нетаняху вече подписа коалиционни споразумения с три противоречиви крайнодесни партии – „Религиозен ционизъм”, „Еврейска сила” и яростния противник на ЛГБТК Ноам. Ликуд обяви рано в четвъртък споразумение с четвърта партия Шас, което даде на тази ултраортодоксалната еврейска партия пет министерски позиции. Но споразумението с Шас и с другия ултраортодоксален блок „Обединен юдаизъм на Тора” са временни, а не обвързващи коалиционни споразумения. Ще бъдат необходими допълнителни договорености, преди да бъде обявено правителство, казаха партиите. „Все още има проблеми, които не са решени за разпределението на постовете“, пише Нетаняху в писмото си до Херцог, отбелязвайки предварителния характер на споразуменията с Шас и „Обединен юдаизъм на Тора”.

Някои израелски политически анализатори прогнозираха, че Нетаняху ще започне да обявява правителство дни след получаването на мандата, но коалиционните преговори се оказаха сложни. Нетаняху беше принуден да даде важни портфейли на противоречиви фигури, включително на екстремисткия лидер на „Еврейската сила” Итамар Бен Гвир, който е известен с антиарабската реторика и е определен да бъде министър на националната сигурност, отговарящ за граничната полиция в окупирания Западен бряг.

Разпределянето на портфейли от Нетаняху в собствената му партия Ликуд също не е финализирано.

Друго усложнение е, че лидерът на Шас Арие Дери е осъден за данъчни престъпления, което според главния прокурор на Израел не му позволява да бъде назначен в правителството. Израелският парламент, където Нетаняху и неговите съюзници имат мнозинство, може да се опита да приеме закон, позволяващо на Дери да влезе в правителството, като това трябва да стане преди коалиционно споразумение. Съгласно временното споразумение Шас-Ликуд, Дери ще бъде както министър на вътрешните работи, така и министър на здравеопазването в следващото правителство на Нетаняху, освен че ще бъде назначен и за вицепремиер. /БГНЕС

Тел Авив / Израел