Несигурно бъдеще за Драги в условията на безпрецедентна политическа криза

Италия се сблъска с безпрецедентна политическа нестабилност, тъй като тежката правителствена криза постави на изпитание бъдещето на Марио Драги като министър-председател, разбуди призрака на предсрочните избори и разтревожи дълговите пазари.

Премиерът на третата по големина икономика в Европа ще трябва до сряда да събере политическа подкрепа, за да спаси коалиционното си правителство, което се бори с множество предизвикателства - от нарастващата инфлация до войната в Украйна.

Лидерът на Италия, който е технократ и бивш ръководител на Европейската централна банка, значително повиши авторитета на страната си на световната сцена и в Европа.

Но той ръководи непокорна коалиция, съставена от водещите политически партии в Италия, с изключение на крайнодясната "Братя на Италия", която става все по-размирна преди общите избори, планирани за началото на следващата година.

Кризата настъпва в критичен за силно задлъжнялата държава момент, която рискува да загуби милиарди от фондовете на Европейския съюз за възстановяване след ковид, ако се забави въвеждането на ключови структурни реформи.

Политическата несигурност събуди отново опасенията за рязко повишаване на разходите по заемите - десетилетие след дълговата криза в еврозоната.

Кризата се разрази в четвъртък, когато популисткото движение "Пет звезди", член на коалицията с ниски резултати в социологическите проучвания, предпочете да не участва във вота на доверие относно пакета от помощи за намаляване на разходите за живот, срещу който възрази. Този ход предизвика оставката на Драги.

Президентът Серджо Матарела, който в моменти на политически сътресения действа като кингмейкър, отказа да приеме оставката на Драги, изпращайки премиера отново да говори пред парламента следващата седмица.

Напрежението се повишава

Според анализатори Драги може да произнесе реч, в която да очертае нов път и да поиска вот на доверие от парламента или да потвърди желанието си да се оттегли.

"Ситуацията е много спорна. Натискът се увеличава, зад кулисите се извършва много дипломатическа работа, а до края на срещата остават още четири дни", заяви пред АФП анализаторът от Policy Sonar Франческо Галиети.

Разликата между 10-годишните италиански облигации и германските Бундове се увеличи до 225 пункта в петък.

"Всеки сигнал, че Драги няма да оцелее до парламентарните избори през 2023 г. или дори ще напусне поста си преди това, е причина за безпокойство на пазарите", заяви пред АФП Жил Моек, главен икономист в групата Axa.

Въпреки че политическите кризи не са нещо ново в Италия, "тази е безпрецедентна, защото геополитическите фактори вземат превес", каза Галиети, визирайки напрежението с Русия заради войната ѝ в Украйна.

Драги трябва да посети в понеделник и вторник Алжир - ключов доставчик на газ, след бойкота на Италия на руския газ. При завръщането си той ще направи обръщение към парламента, независимо с или без вот на доверие.

Галиети заяви, че перспективата за отхвърляне на Драги при завръщането му от Алжир може да бъде "много трудна, защото това ще те изкара руски слуга". Други обаче са по-скептични.

Мнозина смятат, че възможността Драги да продължи мандата си е изключително рискована, въпреки че формално той разполага с достатъчно средства, за да оцелее при вот на доверие с или без "Пет звезди".

"Правителството на Драги и коалицията, която го подкрепи, трябва да продължат, но в момента виждам, че това е много, много трудно", заяви външният министър Луиджи Ди Майо пред радио RTL 102.5.

Днес италианските вестници бяха пълни с разкази за задкулисни политически боричкания.

"Драги подава оставка, Италия рискува да изпадне в хаос", гласеше заглавието на вестник „La Stampa”.

Самоубийствени инстинкти

Редакторът на „Corriere della Sera” Масимо Франко пише, че оставката на Драги представлява "триумф на самоубийствените инстинкти на политическа Италия", дължащ се на маневрите на "Пет звезди" - партия, която "отчаяно се бори за няколко процентни пункта, за да оцелее".

Пет звезди избра да унищожи "прехода към стабилност и нормалност... ръководен от най-изтъкнатата личност в момента", пише Франко.

Експертите разглеждат този ход на партията като опит да се обърне към редовите си членове преди изборите догодина, като се има предвид слабият ѝ рейтинг в социологическите проучвания от едва 11%.

Докато левите и центристките партии в Италия призоваваха за подкрепа на Драги, десните "Братя на Италия" и партия "Лига" призоваха за предсрочни избори.

"С оставката на Драги ... този законодателен орган приключи", написа във Facebook лидерът на "Братя на Италия" Джорджия Мелони.

"Този парламент вече не представлява италианците... Избори сега", написа Мелони, чиято партия в момента води в проучванията за предпочитанията на избирателите.

Предсрочните избори се разглеждат от някои политически лидери като желателни, "защото способността на правителството да приеме допълнителни реформи и да направи политически труден избор е близо до изчерпване", написа икономистът Лоренцо Кодоньо от LC Macro Advisors.

"Драги не иска мандатът му да приключи бавно и мъчително". /БГНЕС, АФП