Неправителствена организация заведе дело срещу Нетаняху

Върховният съд на Израел даде на министър-председателя Бенямин Нетаняху една седмица, за да отговори на обвиненията в неуважение към съда, отправени от неправителствена организация.

Жалбата на Движението за качествено управление в Израел, антикорупционна група, произтича от телевизионното обръщение на Нетаняху в четвъртък вечерта.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел

Той обеща "отговорно да придвижи напред" спорните съдебни реформи, прокарани от неговото правителство, и да "сложи край на разкола, който те са предизвикали сред народа".

Около 200 000 протестиращи излязоха в събота по улиците на Тел Авив, за да се противопоставят на реформите, съобщиха израелските медии, а високопоставени служители призоваха за спиране на проекта.

Противниците му го смятат за заплаха за израелската демокрация, но правителството твърди, че промените са необходими за възстановяване на баланса на правомощията между законодателите и съдебната власт.

Нетаняху е подсъдим по обвинения в подкуп, измама и злоупотреба с доверие, които той отрича.

В жалбата на неправителствената организация, предоставена на АФП, се твърди, че Нетаняху е нарушил споразумение със съда, според което обвиняемият министър-председател няма право да действа по въпрос, който може да представлява конфликт на интереси.

В петък главният прокурор на Израел Гали Бахарав-Миара заяви, че излъчената по телевизията декларация на премиера "и всички намеси от Ваша страна в процеса" на приемане на съдебните реформи "са незаконни".

"Премиерът трябва да "избягва всякакво участие в промените в съдебната система и особено в процеса на номиниране на съдии, тъй като това Ви поставя в ситуация на конфликт на интереси", твърди Бахарав-Миара в отворено писмо, публикувано от Министерството на правосъдието.

През май 2020 г. Върховният съд постанови, че обвиняемият министър-председател няма право да действа по въпрос, който може да го постави в конфликт на интереси.

Неправителствената организация твърди, че Нетаняху е нарушил "споразумението за конфликт на интереси, изготвено от правния съветник на правителството", в съответствие с решението на Върховния съд.

Тя призова за глоба, лишаване от свобода или друга присъда, подходяща за случаи на неуважение към съда.

Законодателите трябва да гласуват през следващата седмица по основната част от предложенията на правителството, които ще променят начина, по който се назначават съдиите.

Плановете за предоставяне на по-голям контрол на политиците и за намаляване на ролята на Върховния съд бяха поставени под съмнение не само от израелците, но и от основните съюзници, включително САЩ.

Часове преди Нетаняху да говори по националната телевизия, законодателите приеха закон, с който се налагат строги условия за обявяване на министър-председателя за неспособен да изпълнява задълженията си.

Опозицията го нарече "личен закон", обслужващ Нетаняху./БГНЕС

Йерусалим / Израел