Нехамер: Системата на ЕС за предоставяне на убежище се провали

Австрийският канцлер Карл Нехамер смята, че системата на ЕС за предоставяне на убежище се е провалила. Той направи това изявление след срещата си с президента на Република Кипър Никос Анастасиадис в Никозия.

"Кипър, както и Австрия, са силно засегнати от нелегалната миграция, затова трябва да се държим заедно. Трябва да разберем, че системата на Европейския съюз за предоставяне на убежище се провали и се нуждаем от нова, ефективна система. Вече не трябва да говорим за това, а да се занимаваме с него", каза Нехамер.

По повод на продоволствената криза австрийският канцлер отбеляза, че Египет вече е изправен пред сериозен проблем и се нуждае от помощ. Нехамер, който пристигна в Кипър днес от Израел, заяви също, че в четвъртък ще пътува до Ливан - страна, в която бежанците се нуждаят от хранителни доставки.

Австрийският правителствен ръководител също така заяви, че страната му напълно подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Кипър, включително териториалните му води, и определи съществуващите отношения между Виена и Никозия като много силни. Нехамер заяви, че преди да пристигне в президентския дворец, е посетил мироопазващите сили на ООН, разположени в неутралната зона на Кипър, които от 1964 г. се подкрепят и от австрийски войски.

На срещата Нехамер и Анастасиадис обсъдиха целия спектър от двустранни партньорства, включително сътрудничеството в областта на отбраната, търговията, туризма, иновациите, енергийната ефективност и насърчаването на възобновяемите енергийни източници. "Проведохме продуктивен обмен на мнения с канцлера и по важни въпроси от дневния ред на Европейския съюз, като миграцията, ролята на ЕС в областта на сигурността и отбраната, изменението на климата и положението в Западните Балкани и Близкия изток", информира кипърският президент.

Кипърската и австрийската страна се споразумяха също така за необходимостта от увеличаване на енергийната независимост на ЕС и обсъдиха ситуацията в Украйна, като призоваха за "започване на конструктивен диалог, който да доведе до споразумение за прекратяване на огъня". /БГНЕС

Никозия / Кипър