Нехамер: На България ѝ трябва ограда

"На България ѝ трябва ограда", каза канцлерът на Австрия Карл Нехамер, в отговор на призивите на Румен Радев България да бъде включена в Шенген, предаде Politico.

"Ние сме силно ангажирани с охраната на нашата граница", обяви президентът на България Румен Радев, като посочи, че "трима български гранични полицаи са загинали при охраната на външната граница на ЕС".

Австрийският министър Карл Нехамер реагира веднага, като няколко минути по-късно влезе в срещата на върха на лидерите на ЕС.

Неговото решение: Ограда.

"На България ѝ трябва ограда", каза той, финансирана с пари от ЕС (нещо, което блокът традиционно отказва да направи).

"Самият български президент заявява, че е необходимо да се укрепи оградата срещу Турция", добави австрийският канцлер.

И двамата подчертаха необходимостта от редовна комуникация, но Радев все пак имаше по-широко послание към колегите си: "Не ни оставяйте сами."

След отрицателният вот на Австрия за Шенген, Виена оправдава решението си с това, че границата на България с Турция е лишена от защита.

Австрийското федерално правителство на първо място иска да получи повече пари от ЕС, според "Кронен Цайтунг".

Така Европейската комисия трябва да плаща за операциите в чужбина на националната полиция, които служат за борба с незаконната миграция.

Освен това Комисията следва да оказва все по-голяма подкрепа на държавите по външните граници по отношение на защитата на границите, по-специално с финансови средства за бъдещи инфраструктурни проекти. /БГНЕС