Назначиха Александър Вулин за директор на сръбската Агенция за сигурност

Лидерът на Социалистическото движение Александър Вулин е назначен за директор на Агенцията за сигурност и информация, потвърдиха от пресслужбата на правителството на Сърбия.

Александър Вулин

Решението за назначаването на Вулин, който доскоро беше министър на вътрешните работи, беше взето на заседание на правителството, съобщи РТС.

Досега този пост се заемаше от Братислав Гашич, настоящ министър на вътрешните работи на Сърбия.

Александър Вулин се смята за един от най-доверите лица на президента Александър Вучич.

Наскоро в свое интервю той коментира критичния доклад за напредъка на Сърбия от страна на Европейската комисия, заявявайки че „приятелството с Русия е от най-голямо значение - без него рискуваме Сърбия да изчезне физически”.

"Нито един, който е обичал Русия, не е мразил Сърбия. Но, за сметка на това, всеки, който мрази Русия, мрази Сърбия. Връзките с Русия, Китай и други свободни държави, които ни приемат без изнудване и рекет, са бъдещето на Сърбия", каза той той.

"Европейският съюз като обединение е част от миналото. Със загубата на политическата си независимост страните от ЕС се превърнаха в територия, а не в държави".

По отношение на Косово и предложението на Париж и Берлин за разрешаването на този въпрос Вулин беше категоричен, че „само подялбата, само физическото разделение с албанците, само ясно очертана граница ще попречи на създаването на Велика Албания".

Назначаването на Вулин за директор на Агенцията за сигурност и информация на Сърбия става броени дни преди срещата на върха ЕС – Западни Балкани, която ще се проведе на 6 декември в Тирана и по време на която се очаква да бъде потвърден взаимният ангажимент за присъединяването на страните от региона към Европейския съюз. /БГНЕС

Белград / Сърбия