Навални обяви гладна стачка

Осъденият критик на Кремъл Алексей Навални обяви гладна стачка, съобщи „Комерсант“.

Той обяви това в Инстаграм от колонията във Владимирска област, където излежава присъда от 2 години и 8 месеца.

„Обявявам гладна стачка с искане за съобразяване със закона и допускане на лекар да ме посети“, написа опозиционерът.

Стачката ще продължи, докато Навални не получи подходящо медицинско лечение за силни болки в гърба и изтръпване в краката.

Вместо да получи медицинско лечение, той е бил измъчван с лишаване от сън, добави критикът.

От затвора критикът на Кремъл Алексей Навални заяви в понеделник, че е получил близо дузина предупреждения за поведението си, откакто е бил затворен миналия месец и има риск да бъде пратен в карцера.

https://www.instagram.com/p/CNFlxVIF7Wg/

Най-отявленият критик на президента Владимир Путин излежава присъда от две години и половина по обвинения в присвояване, които според Навални са политически мотивирани.

Негови съюзници и активисти за права на човека твърдят, че наказателната му колония се ползва с една от най-лошите слави в Русия и са изразили опасения за здравето му.

44-годишният Навални заяви, че през последните четири седмици е получил 10 официални забележки от затворническите власти, включително шест от надзирателите в сегашния му затвор в град Покров извън руската столица.

"Ако получите две забележки, можете да отидете в наказателна килия и това е неприятно, условията там са близо до изтезания", каза той в публикация в Инстаграм. Той каза, че в момента служителите на затвора обмислят отправянето на още предупреждения срещу него.

Неговите прегрешения включват ставане преди определеното време, отказ за гледане на „идиотска“ видеолекция и споменаване пред началника на затворническото му отделение, че би искал да „пие кафе“, вместо да прави упражнения.

Миналата седмица Навални заяви, че страда от силни болки в гърба и изтръпване на краката си и се оплака, че медицинският персонал е пренебрегнал правилното му лечение.

Откакто е преместен в Наказателна колония № 2 в Покров, Навални също така направи няколко несериозни изявления, които оприличават рутинната му затворническа дейност на тази на штурмовак във филмите „Междузвездни войни“.

Навални беше арестуван при завръщането си в Русия в средата на януари от Германия, където прекара месеци, възстановявайки се от почти фатално отравяне с нервнопаралитичен агент през август, за което обвини Кремъл. /БГНЕС