НАТО започва мащабно военновъздушно учение в Европа

Държавите - членки на НАТО планират да започнат най-мащабното си досега военновъздушно учение, за да тестват възможностите си в случай на конфликт в Европа.


Около 250 военни самолета от 25 държави, сред които САЩ, Германия и Турция, ще бъдат част от учението "Air Defender 23", под командването на Германия.

Българските военновъздушни също ще участват в маневрите, съобщава Бундесвера на своя уебсайт, без да дава повече подробности.

Изтребителите ще проведат тренировъчни дейности в германското и европейското въздушно пространство от 12 до 23 юни.

Турският военен пилот полковник Ерсин Йозмен заяви пред Анадолската агенция (АА), че командването на турските военновъздушни сили ще участва в учението с три изтребителя Ф-16 и над 50 военнослужещи.

"Целта на Air Defender 23 е да се подобри оперативната съвместимост и сътрудничеството между силите на съюзниците от НАТО", каза той на събитие във военновъздушната база Шлезвиг-Ягел в Германия.

Началникът на германските военновъздушни сили генерал-лейтенант Инго Герхарц заяви пред репортери, че всички приготовления са приключили.

""Въоръжените сили от 25 държави са готови да започнат това военно учение в понеделник", каза той.

"Това ще демонстрира по безспорен начин гъвкавостта и оперативната способност на нашите съюзнически сили в НАТО", заяви посланикът на САЩ в Германия Ейми Гутман по повод мащабите на учението.

"Бих била доста изненадана, ако някой световен лидер не вземе под внимание това, което учението ще покаже по отношение на духа на този Алианс и силата на този съюз", посочи тя.

"В това число и г-н Путин", добави Гутман, визирайки руския президент. /БГНЕС