НАТО: Всяка атака срещу съюзниците ще бъде посрещната с единен и решителен отговор

Русия носи пълната отговорност за войната в Украйна, която е грубо нарушение на международното право и принципите на Устава на ООН. Агресията на Русия, включително постоянните и безсъвестни атаки срещу украинската гражданска и енергийна инфраструктура, лишава милиони украинци от основни човешки услуги. Тя засяга световните доставки на храни и застрашава най-уязвимите страни и народи в света. Неприемливите действия на Русия, включително хибридните дейности, енергийният шантаж и безразсъдната ядрена реторика, подкопават международния ред, основан на правила.

Това се казва в изявление на министрите на външните работи на държавите от НАТО, които се събраха във вторник на среща в Букурещ.

Солидарни сме с Полша след инцидента от 15 ноември, който доведе до трагична загуба на човешки живот в резултат на ракетните атаки на Русия срещу Украйна. Осъждаме жестокостта на Русия срещу цивилното население на Украйна и нарушенията и злоупотребите с правата на човека, като насилствено депортиране, изтезания и варварско отношение към жени, деца и лица в уязвимо положение. Всички отговорни за военни престъпления, включително сексуално насилие, свързано с конфликта, трябва да бъдат подведени под отговорност. Осъждаме също така всички онези, включително Беларус, които активно улесняват агресивната война на Русия срещу Украйна, се казва още в декларацията.

В нея министрите изразяват солидарност „с правителството и народа на Украйна в героичната им защита на нацията и земята и отдаваме почит на всички загинали”. „Оставаме непоколебими в ангажимента си към независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Никога няма да признаем незаконните анексии на Русия, които грубо нарушават Устава на ООН. Ще продължим и ще увеличим още повече политическата и практическата подкрепа за Украйна, докато тя продължава да защитава своя суверенитет и териториална цялост и нашите общи ценности срещу руската агресия, и ще продължим да я подкрепяме толкова дълго, колкото е необходимо.”

В този контекст НАТО ще продължи да координира дейността си в тясно сътрудничество със съответните заинтересовани страни, включително с международните организации, по-специално с ЕС, както и със съмишленици.

Съюзниците ще помагат на Украйна, докато тя възстановява енергийната си инфраструктура и защитава народа си от ракетни атаки.

НАТО се ангажира също с дългосрочна подкрепа за следвоенното възстановяване на Украйна и провеждането на реформи, „за да може тя да осигури свободното си и демократично бъдеще, да модернизира отбранителния си сектор, да засили дългосрочната си оперативна съвместимост и да възпре бъдеща агресия”.

„Ще продължим да укрепваме партньорството си с Украйна, докато тя развива евроатлантическите си стремежи.”

На срещата присъстваха външните министри на Финландия и Швеция, които подадоха молба за членство в алианса, както и министрите на Босна и Херцеговина, Грузия и Молдова.

НАТО декларира, че застава твърда зад политиката на отворени врати и потвърди ”решенията, които взехме на срещата на върха в Букурещ през 2008 г., и всички последващи решения по отношение на Грузия и Украйна”.

В заключение се казва, че „НАТО ще продължи да защитава нашето население и да защитава всеки сантиметър от територията на съюзниците по всяко време”.

„Изправени сме пред заплахи и предизвикателства от авторитарни участници и стратегически конкуренти от всички стратегически направления. В светлината на най-сериозната заплаха за евроатлантическата сигурност от десетилетия насам и в съответствие със Стратегическата концепция ние прилагаме нова базова линия за нашата позиция за възпиране и отбрана, като значително я укрепим и доразвием пълния набор от стабилни, боеспособни сили и способности.”

Продължаваме да се ангажираме с подготовката, възпирането и защитата срещу враждебни атаки срещу критичната инфраструктура на съюзниците. Всяка атака срещу съюзниците ще бъде посрещната с единен и решителен отговор. Ще продължим да се стремим към мир, сигурност и стабилност в цялото евроатлантическо пространство.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Русия и нейния президент Владимир Путин, че използват зимата като военно оръжие при нападението си срещу инфраструктурата на Украйна. Нападенията оставиха голяма част от страната без електричество и чиста вода, необходими за оцеляване през обикновено суровата украинска зима.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че атаките на Москва са нанесли щети на около 40% от гражданската инфраструктура на страната, което я е довело до енергийна криза точно в началото на зимния сезон.

Съгласно Женевските конвенции нападенията срещу цивилни граждани или инфраструктурата, която е жизненоважна за оцеляването им, могат да се тълкуват като военно престъпление.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че страната му се нуждае от допълнителни системи за противовъздушна отбрана, за да "прекъсне този порочен кръг", в който Русия многократно разрушава инфраструктура, докато украинските екипи я ремонтират отново.

"Сражаваме се срещу терористична държава", заяви министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников. "Украйна ще победи и ще изправи военнопрестъпниците пред съда."

Очаква се Съединените щати да предоставят нов пакет помощ, насочена към инфраструктурния сектор на Украйна, за да се подпомогне възстановяването на електрическото захранване в цялата страна. Очаква се тази подкрепа да бъде разширена и за съседна Молдова.